Nestíháte podat daňové přiznání? Podívejte se, co dělat

Petr Kučera Petr Kučera, pek
30. 3. 2009 7:32
Čtyři tipy, jak si posunout březnový termín
Foto: Aktuálně.cz

Lhůta pro podání přiznání k dani z příjmů končí 31. března. Není ale nutné, aby už v úterý měl úřad váš formulář fyzicky k dispozici. „Stačí jej pouze prokazatelně odeslat," říká účetní Petra Králová. Rozhodující je tedy otisk poštovního razítka na obálce či podacím lístku.

Podáte-li přiznání pozdě, může vám finanční úřad zvýšit daň o 10 procent. „Záleží na konkrétním úředníkovi. Když se opozdíte jenom o den nebo dva, ještě jsem nezažila problémy," dodává Králová.

A pokud jej nepodáte vůbec, ač byste měli? „Úřad vám může opakovaně uložit pokutu do celkové výše dvou milionů korun," říká Jaroslava Hanková ze společnosti Apogeo Tax & Transactions.

Jenže co dělat, když to skutečně nestíháte?

Přes daňového poradce

Asi nejznámější možností odkladu je využití daňového poradce. V takovém případě se termín odevzdání posune až na 30. červen 2009. Přesto ale musíte do 31. března doručit (odeslat) finančnímu úřadu plnou moc, kterou jste daňovému poradci udělili k vašemu zastupování.

Až do šesti

Na finanční úřad není nutné chodit osobně. Jestliže se tak přesto rozhodnete, můžete přijít až do 18. hodiny. „V pondělí 30. března a v úterý 31. března budou podatelny všech finančních úřadů otevřeny až do šesti večer," říká Jakub Haas z tiskového oddělení ministerstva financí.

Jenže i kdybyste pak daňového poradce ve skutečnosti nevyužili a šlo vám jenom o odklad, musíte mu zaplatit. Jak lze snadno zjistit z internetu, i ti nejlevnější poradci si za podobné „razítko" většinou účtují jednorázově přinejmenším 5000 korun.

Źádost o prodloužení lhůty

Finančně přijatelnější pro vás může být druhá možnost, zvláště nepotřebujete-li odklad až do konce června.

„Můžete finančnímu úřadu podat žádost o prodloužení lhůty k podání daňového přiznání, a to až o tři měsíce," říká daňový poradce Vlastimír Čech ze společnosti Apogeo Tax.

Ani samotná žádost - nehledě na její výsledek - však není zadarmo. „Podléhá správnímu poplatku 300 korun," dodává Čech. Navíc jí musíte podat nejpozději 31. března (opět stačí poštou, ve vašem vlastním zájmu jako doporučený dopis).


Formulář daňového přiznání za rok 2008
Formulář daňového přiznání za rok 2008 | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte více k daňovému přiznání:
Vyplňte daňové přiznání online. Tady snadno a rychle
Daňové přiznání plné novinek. Jaké změny vás čekají?
Na daně zbývá pár dnů. Čtěte, jak zbytečně neplatit víc

Finanční úřad ovšem nemusí žádosti vyhovět. „Odklad povolí jen ze závažných důvodů. Tedy takových, které jste nemohli očekávat nebo ovlivnit," upřesňuje Králová. Typicky jde o vaše závažné onemocnění v posledních čtrnácti dnech nebo takzvanou vyšší moc (třeba požár nebo záplavu domu). „Každopádně neobstojí, když do žádosti napíšete, že prostě jen nestíháte," varuje účetní.

Nicméně i tak v praxi získáte určitý odklad. „Přinejmenším do data, kdy vám přijde rozhodnutí úřadu," říká Čech.

Přiznání nestačí

Nezapomeňte, že do 31. března nestačí jen podat daňové přiznání. Ve stejném termínu musíte také zaplatit (odeslat z účtu) daň, pokud máte nedoplatek.

Kdo nestihne zaplatit daň včas, musí počítat s úrokem z prodlení. Ten se počítá ode dne následujícího po datu splatnosti daně až do data zaplacení. "Výše úroku odpovídá ročně výši repo sazby České národní banky zvýšené o 14 procentních bodů. Aktuálně to je 16,25 % p. a.," upřesňuje  Vlastimír Čech ze společnosti Apogeo Tax. A dodává, že úrok z prodlení je finanční úřad povinen vyměřit a vymáhat (úředník ho tedy nemůže jen tak odpustit).

Co dělat, když momentálně nemáte na zaplacení daně? „Můžete podat žádost o posečkání daně nebo její zaplacení ve splátkách," radí Čech. Také zde je ale nutné řádné zdůvodnění a splnění termínu, tedy odeslání do 31. března.

Aspoň provizorně

Dokonce je tu ještě jedna možnost, jestliže nevyužijete žádnou z výše uvedených. „Poplatník může podat daňové přiznání alespoň s odhadnutými údaji a na jeho základě zaplatit předpokládanou daň. A pak se může rozhodnout: Buď se ve lhůtě jednoho měsíce od původního termínu odvolá proti již vyměřené dani a podá daňové přiznání nové. Nebo podá takzvané dodatečné daňové přiznání," radí Čech. Jestliže vám však v dodatečném daňovém přiznání vyjde vyšší daňová povinnost než v tom původním, budete muset zaplatit nejen rozdíl, ale také úrok z prodlení.



Formulář daňového přiznání za rok 2008
Formulář daňového přiznání za rok 2008 | Foto: Aktuálně.cz
Jak si snížit daň? Využijte odečitatelné položky
Co všechno si můžete odečíst od základu daně: úroky z hypotéky nebo stavebního spoření, příspěvky na penzijní připojištění a životní pojištění, dary...
daně formulář
daně formulář | Foto: Aktuálně.cz
Podívejte se, co všechno si můžete odečíst z daní
Ani daň, která vám vyjde po uplatnění odečitatelných položek, ještě není konečná. Můžete si ji výrazně snížit o daňové slevy. Zvýhodnění získáte i na vyživované dítě.
Formulář daňového přiznání za rok 2008
Formulář daňového přiznání za rok 2008 | Foto: Aktuálně.cz
Sleva na manželku. Ušetří vám 25 tisíc na daních
Jaké podmínky musíte splnit, abyste získali atraktivní "slevu na vyživovanou manželku"? A co se počítá do příjmů, jejichž výše je pro slevu rozhodující?
daně formulář
daně formulář | Foto: Aktuálně.cz
Daňové přiznání plné novinek. Jaké změny vás čekají?
Jde například o jednotnou sazbu daně, výrazně vyšší slevy nebo zahrnutí pojistného do základu daně.
Formulář daňového přiznání za rok 2008
Formulář daňového přiznání za rok 2008 | Foto: Aktuálně.cz
Patnáct nejčastějších omylů v daňovém přiznání
Zeptali jsme se daňových poradců, jaké nejčastější chyby lidé dělají.
daně formulář
daně formulář | Foto: Aktuálně.cz
Vyplňte daňové přiznání online. Tady snadno a rychle
Spočítejte si, kolik zaplatíte na daních! Můžete si nechat vygenerovat i daňové přiznání a vše pak odeslat online přímo finančnímu úřadu.
Formulář daňového přiznání za rok 2008
Formulář daňového přiznání za rok 2008 | Foto: Aktuálně.cz
Odpovědi na časté otázky
Kdo musí podávat daňové přiznání a kdo ne? Jaké sankce hrozí za pozdní zaplacení daně?
daně formulář
daně formulář | Foto: Aktuálně.cz
Čekáte, že vám vrátí daně? Do měsíce to nebude
Pospíšili jste si s daňovým přiznáním, abyste přeplatek dostali co nejdříve? Dočkáte se nejspíš až na začátku května.
 

Právě se děje

Další zprávy