Daňová svoboda je tu. O čtyři dny dříve než loni

djl, Aktuálně.sk
7. 6. 2008 12:10
Co jste dosud vydělali, odvedli jste státu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Počínaje sobotou Češi letos budou vydělávat jen na sebe, vládě neodevzdají na daních ani korunu. Sobota je totiž dnem daňové svobody, tedy dnem, dokdy lidé vydělávali do státní pokladny.

Od soboty výdělek zůstane každému v peněžence. Zhruba 43 procent z peněz, které si Češi letos vydělají, odevzdají státu v podobě daní, odvodů a dalších poplatků.

V praxi to znamená, že z každé vydělané tisícikoruny zůstane občanům 568 korun, zbylých 432 odevzdají státu, jak vyplývá z tiskové zprávy Mladé občanské platformy, kterou Aktuálně.cz obdrželo.

Dle výpočtů Liberálního institutu letošní Den daňové svobody nastane o 3 respektive o 4 dny, při započtení přestupného roku, dříve než loni.

To je z meziročních porovnání nejlepší výsledek v historii tohoto sledování. "Pokles čtyř dnů za rok je za dobu, co Den daňové svobody sledujeme, nejlepší," ohodnotil výsledek pro Lidové noviny šéf Liberálního institutu Miroslav Ševčík.

Podle konkurenčního výpočtu společnosti Patria Finance však v České republice nastane den daňové svobody až 22. června, o dva dny dříve než loni.

Tento výpočet požívá pravidla pro výpočet stanovená společností Tax Foundation, na kterou práva na tento výpočet převedl roku 1948 jejich "stvořitel", floridský podnikatel Dallas Hostetler.

Slováci jsou o 16 dní napřed

Na Slovensku si lidé daně odpracovali už 22. května, vyplývá ze společného výpočtu Nadace F.A. Hayeka a Sdružení poplatníků daní Slovenska. Slováci tedy den daňové svobody slavili o 16 dní před Čechy.

Ve srovnání s výpočtem Patria Finance pak přesně o měsíc dříve. Odborníci se shodují, že za úspěchem Slovenska stojí Dzurindovy reformy, ale paradoxně i počínaní vlády Roberta Fica, která v honbě za rychlým přijetím eura reformy zmírnila jen minimálně.

"I když jsme byli euroskeptiky, nyní musíme uznat, že díky striktním Maastrichtským kritériím a tomu, že se vláda rozhodla přijmout euro, nemohl kabinet dělat žádné vylomeniny ve veřejných financích," řekl Aktuálně.sk ředitel nadace F.A. Hayeka Martin Chren.

Slovenský ministr financí Ján Počiatek drží slovenské euro
Slovenský ministr financí Ján Počiatek drží slovenské euro | Foto: Reuters
Více o slovenském euru:
Slováci mají novou centrální paritu: 30,126 SKK za euro

"Je to výsledek této vlády, ale zároveň i té přecházející. To, jak vypadají rozpočty na tento rok, velmi vychází z toho, v jakém stavu přebíral současný kabinet veřejné finance," popsal slovenský úspěch Ján Oravec, předseda Sdružení daňových poplatníků.

"A přebíral je ve velmi dobrém stavu," shodnul se Oravec s Chrenem. Slováci tak naposledy platili daně ve slovenských korunách, příští Den daňové svobody už oslaví s eury v peněženkách.

Jednoduchá ekonomie: Čím dříve, tím lépe

Ekonomové a finanční odborníci zastávají v naprosté většině názor, že čím dříve Den daňové svobody nastane, tím lepší známka je to pro daný stát.

Foto: Reuters

Podle takového hodnocení je na tom letos nejlépe Jižní Korea, kde tento den připadl na 28. dubna. V Evropě jsou na tom ještě lépe než Slováci jen Irové a Švýcaři.

Ze zemí visegrádské čtyřky jsou na tom nejhůře Maďaři, které den daňové svobody čeká až 28. června. Toto pozdní datum je následkem hospodářských problémů, s kterými se Maďarsko dlouhodobě potýká.

Podobně jako Češi jsou na tom Poláci, kteří slavili tento každoroční ekonomický mezník o dva dny dříve, tedy ve čtvrtek 5. června.

 

Právě se děje

Další zprávy