Hromadné propouštění: Skončí tisíc lidí z dvaceti firem

ČTK ČTK
17. 9. 2013 16:22
Výpovědi rozdává armáda, ČEZ, Lekkerland nebo organizátor předváděcích akcí Beck
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Karel Toman

Praha - Hromadné propouštění nahlásilo letos v srpnu úřadu práce 21 firem a institucí. O zaměstnání tak přijde 1003 lidí. Informovala o tom mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková. Podle ní je propouštěných i podniků méně než před rokem. Pracovníky propouští třeba armáda, ČEZ či velkoobchodní společnost Lekkerland.

Podle Beránkové je teď firem, které hromadně propouštěly, o šest méně než loni v srpnu. Tehdy jich úřady evidovaly 27, dotklo se to zhruba 1770 pracovníků. Proti letošnímu červenci ale v srpnu počet podniků rostl. V prvním prázdninovém měsíci nahlásilo snížení stavu 15 zaměstnavatelů.

Nejvíc firem bylo podle Beránkové v Praze. Hromadné propouštění tu v srpnu oznámilo deset podniků a institucí. Dotkne se to 688 lidí. V Olomouckém kraji přijde o práci 129 zaměstnanců ze čtyř firem.

Podle informací ČTK celkem 265 lidí propouští vojenská ubytovací a stavební správa. Dalších 191 pracovníků odchází z velkoobchodní firmy Lekkerland, která zásobuje řetězce čerpacích stanic. Podle dřívějších zpráv se společnost rozhodla z Česka odejít.

Z firmy ČEZ má do konce října odejít 52 vedoucích pracovníků, specialistů a techniků. Ve Středočeském, Jihočeském, Pardubickém a Olomouckém kraji propouští armáda a ministerstvo obrany. Ve Středočeském kraji má také výpověď 15 lidí ze společnosti Beck Europe, která pořádala kritizované předváděcí akce.

V Olomouckém kraji o práci přijde 81 z 95 zaměstnanců firmy Czech Republic Onamba. Japonský majitel se rozhodl výrobu ukončit. Dvacet lidí propustí v Brodku u Konice na Prostějovsku sklárna Preciosa. Propouští i kunovická firma Czech Sport Aircraft.

Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát
Čtěte také:
Horníci vyšli do ulic: Zavřený důl už nikdo neotevře
Čtrnáct nezaměstnaných na jedno místo. Srpen beze změny

O hromadné propouštění se jedná tehdy, pokud ve firmě s 20 až 100 zaměstnanci dostane výpověď aspoň desítka pracovníků, v podniku se 101 až 300 zaměstnanci aspoň desetina pracovníků a ve společnosti s více než 300 zaměstnanci aspoň 30 pracovníků.

Zaměstnavatel musí nejpozději 30 dnů před rozdáním výpovědí o svém záměru informovat odborovou organizaci, radu zaměstnanců i krajský úřad práce, uvedla Beránková. Vedení musí oznámit termín propouštění, jeho důvody i kritéria výběru, počet zaměstnanců a jejich profese. Upřesnit musí také odstupné.

"Jakmile úřad práce obdrží informaci o hromadném propouštění, je připraven pomoci zaměstnancům ještě v době, než k němu fakticky dojde," uvedla mluvčí. Podle ní může úřad založit poradenské středisko přímo v daném podniku či ve své krajské pobočce. Úředníci poradí propouštěným s dalším postupem. Pomoci by měli také s výběrem místa, vhodné rekvalifikace a se sociálními dávkami.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Kde hledat volná pracovní místa?

 

Právě se děje

Další zprávy