Případ ztracené tržby. Klíče od trezoru berte s sebou

Tomáš Fránek
9. 5. 2012 6:30
Ústavní soud se zastal pracovníka, který nechal v obchodě klíče od trezoru s tržbou
Foto: ČNB

Brno - Až k Ústavnímu soudu se dostal spor o to, kdo může za ztrátu tržby v obchodu s mobilními telefony. Zloději to měli v tomto případě snadné: peníze sice byly v trezoru, ale poblíž nechal zaměstnanec ležet klíče.

Ústavní soud v novém rozsudku potvrdil, že pracovník svému zaměstnavateli, firmě EuroStar, žádnou škodu hradit nemusí.

Soudci odmítli stížnost firmy na to, že jí bylo upřeno právo na spravedlivý proces. Společnost se v něm domáhala 39 tisíc korun, které právě zmizely z trezoru v obchodě v Plzni.

Zloděj slezl po laně

Zloděj se dostal do prodejny po laně ze střechy. Policie pak zjistila, že trezor nemusel vypáčit, protože našel přímo v prodejně klíč.

"Zaměstnanec sice nemohl zabránit vloupání do prodejny, ale porušil své pracovní povinnosti při manipulaci a uložení tržby. Nezajistil pokladnu, do které peníze uložil," rozhodli původně soudci Okresního soudu v Plzni a vypadalo to, že zaměstnanec za svou neopatrnost zaplatí.

Jenže Krajský soud pak v odvolání verdikt změnil. Nově to byla naopak firma EuroStar, kdo měl svému bývalému pracovníkovi zaplatit přes 38 tisíc korun jako náklady soudního řízení.

Podle verdiktu Krajského soudu totiž peníze mohl z prodejny zloděj odnést, i kdyby byla schránka uzamčena - zloděj by si trezor (železnou dvanáctikilovou schránku) odnesl celý i s penězi.

Firma EuroStar si proto stěžovala ještě u Ústavního soudu. Podle ní došlo k porušení jejího práva na spravedlivý proces.

Mohl odnést celý trezor

"Byly zcela opominuty závěry dokazování vztahující se ke způsobu vloupání do provozovny, pachatel se do prodejny dostal přes střešní konstrukci a do prostoru prodejny se spustil po laně," uvedli zástupci firmy ve stížnosti.

Ústavní soudci ale stížnost odmítli. Senát vedený soudcem Vojenem Güttlerem přisvědčil, že zloděj si mohl odnést celý trezor,  i kdyby byl zamčený.

"Měl-li pachatel do provozovny vniknout tak, že poškodil jak samotnou střešní konstrukci, tak podhledy v prodejně (provozovně), jistě by mu tedy - podle názoru Ústavního soudu - nečinilo problém odnést, ať již jakýmkoliv způsobem, krabičku s proklamovanou hmotností 12 kilogramů," rozhodli soudci.

"K porušení základních práv či svobod stěžovatele (firmy EuroStar), jichž se dovolávají, zjevně nedošlo," dodali ve svém verdiktu ústavní soudci.

 

Právě se děje

Další zprávy