Nový podvod: Dáme vám práci, ale nejdřív zaplaťte

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
19. 3. 2012 15:28
Vyhněte se nabídce společnosti Sorbone One, varují ti, kdo přišli o dva tisíce
Foto: Thinkstock

Praha - Lidé, kteří hledají práci, by nyní měli vybírat obzvlášť opatrně. Právě na ně se totiž zaměřili někteří podnikatelé s pochybnými úmysly.

Nejnovější podvodná praktika vypadá podle zkušeností lidí takto: Druhý den po pohovoru v nejrůznějších gastronomických zařízeních se uchazeč dozví, že byl vybrán a že má přijít na finální pohovor s generálním ředitelem, na který má kromě jiného donést 2000 korun jako zálohu na školení.

Závěr celého příběhu lze vytušit. Lidé si stěžují, že nemají práci a ani dva tisíce.

Celý případ možná skončí u soudu, protože první "zaměstnanci" už podali trestní oznámení na majitele společnosti a další se plánují přidat.

Pohovory přitom nadále probíhají po celé zemi - od Chebu až po Ostravu. "Příležitost" v minulých dnech nabízely i úřady práce.

Desítky až stovky podvedených

Konkrétně lidé varují před společností Sorbone One.

Jen na webu Podvodné firmy si na ni za poslední zhruba dva měsíce stěžovalo již několik stovek lidí (nejdelší diskusní vlákno obsahuje zhruba 500 názorů a vedle něho běží dalších několik jednotlivých postřehů).

Z jednotlivých příspěvků lze poskládat mozaiku, která dá celkem jasnou představu o podnikání zmíněné společnosti.

"Bohužel i já jsem se minulou středu zúčastnila pohovoru ve Strakonicích. Už průběh pohovoru se mi zdál podivný - slečna se zeptala na zhruba pět otázek, které o člověku téměř nic nevypovídají. Navíc požadují znalost jazyků, ze kterých mne vůbec nezkoušela! Přišlo mi podivné i to, že za tři neděle měli otevírat pobočku a ještě neměli jisté sídlo firmy."

"Podmínky přijetí byly takové, že dám 2000 Kč na vstupní školení a podepíšu smlouvu s nástupem k 1. 3. 2012 a za dva měsíce u nich odpracované mi vrátí 4000 Kč."

"Měla jsem začít pracovat od 1. března, ale to byly samé výmluvy, že nedovezli nábytek do kanclu, pak že ředitel žďárské pobočky spadl ze stavby a byl hospitalizovaný."

A tak se zkušenosti lidí stále opakují. Objevují se i informace o tom, že majitel firmy slíbil lidem vrátit zálohu, že k tomu skutečně kdy došlo, ale už nikdo nepotvrzuje. Další lidé se obávají, zdali nebudou zneužity jejich osobní údaje. Na pohovorech totiž kromě jiného odevzdávali i kopie dokladů.

Lidé jsou naštvaní a někteří z nich plánují hromadnou žalobu. Jiní nečekali a podali ji samostatně. Například okresní státní zastupitelství v Karlových Varech tak již eviduje tři trestní oznámení na Mariana Štefla.

Notorický podvodník?

Právě pan Štefl je totiž podle obchodního rejstříku majoritním vlastníkem společnosti Sorbone One. Respektive 80 procent základního kapitálu složila společnost Vydavatelství Směr.

Zde se poprvé dostáváme do „zašmodrchaných" struktur, které kolem pana Štefla panují. Vydavatelství Směr je totiž starý název (přesněji obchodní firma) společnosti Olympia Holding. Tuto společnost přitom stoprocentně vlastní pan Štefl.

Zbylých dvacet procent podle obchodního rejstříku vlastní jistý Michal Sirovátka z Brna.

Ten online deníku Aktuálně.cz ovšem řekl, že stejně jako je v rejstříku zastaralý údaj u názvu společnosti Olympia Holding (respektive Vydavatelství Směr), jsou v něm i staré údaje, co se jeho podílu na společnosti Sorbone One týče, už dva roky v ní - z rozhodnutí pana Štefla - nefiguruje.

Sídlo společnosti Sorbone One podle obchodního rejstříku.
Sídlo společnosti Sorbone One podle obchodního rejstříku. | Foto: Jiří Hovorka, Google Maps

Stará je podle něj také adresa sídla společnosti, která odpovídá minulému bydlišti pana Sirovátky (který panu Šteflovi kdysi prodal společnost Vydavatelství Směr).

Pan Sirovátka tak podle svých slov nemá se současným podnikáním společnosti Sorbone One nic společného a o jejich praktikách se zatím dozvěděl pouze z reportáže TV Nova, která na firmu pana Štefla upozornila již v minulém týdnu.

Nicméně o tom, že jde o podvod nepochybuje. „Pana Štefla jsem sice viděl asi pětkrát v životě, ale co jsem se následně dozvěděl od lidí, kteří s ním spolupracovali, tak jeho úmysly nebyly nikdy čisté."

Na problematickou minulost pana Štefla poukazují také diskutující na webu Podvodné firmy. Upozorňují, že již dříve za přislíbení úvěru, pojištění, prodeje nemovitosti či stavby rodinného domu na klíč od lidí inkasoval peníze, za které nepřišla žádná protislužba.

Lidičky mají práci připravenou

Pan Štefl ale trvá na tom, že o podvod nejde a že lidé práci dostanou, některým už dokonce prý zadal první úkoly.

„Lidičky mají práci připravenou. Místo toho, aby se věnovali zadaným úkolům, tak si stěžují," poslal přes vyjádření pro Aktuálně.cz výtku ke svým „zaměstnancům" pan Štefl.

Podle něj má jeho společnost momentálně uzavřenou smlouvu se zhruba osmdesátkou lidí a pobočky se mají otevírat k prvnímu dubnu (jde o neděli a apríl).

Zeptali jsme se také na to, jak chce jako minimálně majoritní vlastník společnosti Sorbone One takové množství lidí zaplatit (například na pozici sekretáře nabízel hrubou mzdu od 24 tisíc hrubého), když základní kapitál jeho společnosti činí 102 tisíc korun a na něj samotného je nařízena exekuce (zřejmě proto má trvalý pobyt nahlášen na jihlavském magistrátu).

Zvládne to prý díky dobře připravenému obchodnímu modelu. Ten je ovšem originální pouze v šíři nabízených služeb - má jít o zprostředkovávání nejrůznějších služeb od finančních produktů, přes nabídky na změnu dodavatele energií až po výstavbu rodinných domů na klíč nebo prodej a servis zdravotnických přístrojů.

O úspěch společnosti Sorbone One se prý mají postarat i silní obchodní partneři. Konkrétně má prý každá z několika poboček po celé republice prodávat služby mobilních operátorů a finanční produkty mají být nabízeny pod hlavičkou společnosti Fincentrum.

Ta online deníku Aktuálně.cz sice potvrdila, že její zástupce v Pardubicích uzavřel s panem Šteflem smlouvu, ta ale byla vypovězena ihned po odvysílání již zmíněné reportáže na TV Nova. Výpověď přitom přišla dříve, než byl společností Sorbone One zprostředkován jediný prodej.

O předpokladech pro úspěch celého podnikatelského záměru by mohla vypovídat také historie společnosti Olympia Holding, kde má Marian Štefl stoprocentní podíl.

Na tu v roce 2008 sám Štefl podal insolvenční návrh. Soudce krajského soudu v Českých Budějovicích Miroslav Veselý ho ale zamítl. „V návrhu bylo pouze obecně uvedeno, že společnost je nečinná a má velké finanční ztráty," uvedl v rozhodnutí soudce a dodal, že chyběly veškeré nutné detaily insolvenčního návrhu, jako je například soupis všech věřitelů.

Nábory pokračují

Inzeráty společnosti Sorbone One.
Inzeráty společnosti Sorbone One. | Foto: Jiří Hovorka

Na různých webech, které zveřejňují pracovní nabídky, je přitom stále možné inzeráty společnosti Sorbone One dohledat. Objevují se i na těch, které do své databáze „překlápí" nabídky pracovních úřadů. Na samostatných webech úřadů práce se již ale nezobrazují.

Že tam ale skutečně byly, potvrzuje i další konkrétní zkušenost z webu Podvodné firmy.

„Také souhlasím s názorem, že na vině je i úřad práce. Za státní peníze posílal doporučené dopisy o nutnosti přijít na schůzku s firmou Sorbone. Samotná schůzka byla brána jako regulérní návštěva, takže teoreticky by mohlo hrozit i vyloučení z evidence, pokud by se dotyčný na danou schůzku nedostavil."

Online deník Aktuálně.cz se na generálním ředitelství úřadu práce ptal, proč byly nabídky staženy.

"Inzeráty byly pozastaveny do doby prověření aktivit této společnosti Státním úřadem inspekce práce, případně Policií ČR. K tomuto kroku jsme přistoupili poté, co jsme na podezřelé praktiky byli upozorněni TV Nova," odpověděl mluvčí úřadu Jiří Reichl.

Úřady práce by tedy již neměly lidi do společnosti Sorbone One posílat, i přesto je na místě ale obezřetnost. Nábory totiž nejspíš stále pokračují, například v Praze naposledy proběhl minulou středu v Průhonicích.

Sorbone One přitom není jedinou společností, která nabízí práci a inkasuje peníze za slíbené školení. Například Lidové noviny v únoru letošního roku varovali před podobnými praktikami společnosti Česká konzultační.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Pozor na slevy z Helbea.cz. Zaplatíte a nic nedostanete
Slíbili tisíce za reklamu na autě. Místo toho je obrali
Pyramidová hra končí. Obří pokuta "finančním poradcům"
 

Právě se děje

Další zprávy