Zbytek dovolené vám už firma neproplatí. Mění se zákon

Petr Kučera Petr Kučera
5. 1. 2012 6:30
Evropská unie chce, aby si lidé skutečně brali volno a odpočívali
Na pláži
Na pláži | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Od letošního roku se mění pravidla pro vyčerpání zbytku dovolené. Na jednu stranu zpřísní, zároveň však přinesou zaměstnancům i příjemnější novinku.

Novela zákoníku práce ještě více než dosud upřednostňuje skutečné čerpání dovolené, a tedy odpočinek zaměstnance. Omezuje tedy proplácení nevyčerpaného volna.

Na základní délce zákonného nároku na dovolenou - čtyři týdny - ani na dalších hlavních pravidlech (zejména že rozhodující slovo při určení termínu má zaměstnavatel) se nic nemění.

Nejpozději do konce dalšího roku

I nadále má v zásadě platit, že zbytek nevyčerpané dovolené lze převést do následujícího roku a vyčerpat do jeho konce. Například dovolenou za rok 2011 si tedy zaměstnanec musí vybrat do konce roku 2012.

Zákoník práce sice stanoví, že dovolená by měla být vybrána ještě v roce, za který náleží. Nicméně nadále umožňuje převod do dalšího roku v případě, že včasnému vyčerpání "brání překážky v práci na straně zaměstnance nebo vážné provozní důvody na straně zaměstnavatele" - pod tím si lze v praxi představit téměř cokoliv, pokud to pracovník nebo firma dokážou obhájit.

Povinné čerpání zbytku volna do konce následujícího roku se dosud týkalo jen základního rozsahu dovolené, tedy v zásadě čtyř týdnů. Nevyčerpanou dovolenou nad tento limit (tedy typicky pátý týden dovolené z předchozího roku) si mohl zaměstnanec nechat proplatit.

Od ledna 2012 ale nově platí, že ani tento "nadstandardní" zbytek dovolené nepůjde proplatit. Zaměstnanec jej tedy musí vyčerpat do konce následujícího roku.

Proplatit zbytek dovolené půjde nadále jen při skončení pracovního poměru.

Důraz na skutečné čerpání dovolené a odpočinek zaměstnance nepochází tentokrát primárně od české vlády, ale vyplývá z předpisů Evropské unie, které členské země přebírají.

Více času na výběr termínu

Mění se také termín, k němuž musí být rozhodnuto o dočerpání zbytku dovolené z předchozího roku:

Dosud platí, že zaměstnavatel musí určit čerpání - v lepším případě dohodou se zaměstnancem - nejpozději do konce října následujícího roku. Pozor, jde jen o rozhodnutí, nikoliv samotné čerpání. Jestliže tak neučiní, musí zaměstnanec povinně čerpat zbytek dovolené hned od 1. listopadu.

Jestliže zaměstnavatel určí (ideálně dohodou) pozdější termín čerpání, je to možné tak, aby dovolená byla vybrána do konce prosince - typicky o vánočních svátcích.

Od letošního roku nově platí, že zaměstnavatel musí určit čerpání zbytku dovolené nejpozději do 30. června následujícího kalendářního roku.

Neučiní-li tak, má právo určit čerpání dovolené rovněž zaměstnanec (musí to však oznámit zaměstnavateli alespoň 14 dnů předem, pokud se obě strany nedohodnou jinak).

I nadále nicméně přitom platí, že samotné dočerpání je možné až do konce roku. Z října na červen se tedy zkracuje jen termín pro rozhodnutí.

Cílem je, aby zaměstnanci zůstala k dispozici delší doba - hlavně zahrnující i letní prázdniny - na dočerpání zbytku volna.

 

Právě se děje

Další zprávy