Za zneužití nemocenské přijdete o práci. Už od ledna

Petr Kučera Petr Kučera
26. 12. 2011 18:00
Zákoník práce se rozšiřuje o nový výpovědní důvod. Přečtěte si podrobnosti
Foto: Jaroslav Jiřička

Praha - Zaměstnavatelé mohou dát výpověď lidem, kteří "zvlášť hrubým způsobem" poruší lékařem stanovený režim při nemocenské.

Počítá s tím novela zákoníku práce, která začíná platit od ledna 2012.

Seznam hlavních povinností zaměstnanců v zákoníku práce se totiž rozšířil o "zdržování se v místě pobytu v době dočasné pracovní neschopnosti" a "dodržování doby a rozsahu povolených vycházek".

Zároveň přibyl nový výpovědní důvod, kterým je porušení této povinnosti "zvlášť hrubým způsobem".

Půjde o výpovědní důvod bez nároku na odstupné, avšak se standardní výpovědní dobou (dva měsíce počítané od prvního dne kalendářního měsíce následujícího po dni doručení výpovědi).

První tři týdny platí zaměstnavatel

Nová možnost výpovědi se má vztahovat na evidentní a závažné porušení režimu pracovní neschopnosti - například lyžařský výlet, stavební práce a podobně.

Uvedená povinnost a s tím související možnost výpovědi se má výslovně týkat jen prvních tří týdnů pracovní neschopnosti.

Právě po tuto dobu ji totiž proplácí zaměstnavatel formou náhrady mzdy, nikoliv stát formou nemocenských dávek. Kromě pracovníků správy sociálního zabezpečení mohou stonající zaměstnance v prvních třech týdnech kontrolovat i zástupci zaměstnavatele.

Sankce za zneužití "nemocenské" hrozily zaměstnancům i dosud. Mohou přijít o neoprávněně vyplacenou náhradu mzdy či dávky nemocenského pojištění. Kromě vrácení těchto peněz jim také hrozí pokuta až 10 tisíc korun, v případě závažného porušení režimu pracovní neschopnosti až 20 tisíc korun.

Pozor na neposkytnutí součinnosti

Úředníci přitom mohou uložit pokutu i za "neposkytnutí součinnosti". Tím se podle zákona rozumí nejen prokázání totožnosti a předložení neschopenky od lékaře, ale také samotné umožnění kontroly.

Podle České správy sociálního zabezpečení obnáší "umožnění kontroly" také praktickou dosažitelnost zaměstnance v místě, které předem oznámil lékaři. Ve vlastním zájmu by měl mít fungující zvonek nebo být dostupný přes mobilní telefon.

Zákon se však o zvonku či mobilu výslovně nezmiňuje, takže v praxi mnohdy vznikají spory. I proto ministerstvo navrhlo také zpřísnění těchto povinností (podrobněji zde).

 

Právě se děje

Další zprávy