Nezaměstnaní se musí hlásit na poště. Známe podrobnosti

Petr Kučera Petr Kučera
4. 10. 2011 9:00
Startuje projekt Docházka nezaměstnaných, má omezit práci na černo
Logo projektu Czech POINT
Logo projektu Czech POINT | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Od začátku října se někteří nezaměstnaní začnou povinně hlásit na poště. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09 tím chce omezit nelegální práci.

Lidé se totiž budou muset osobně dostavit v termínech předem určených úřadem práce. Půjde přitom o časy odpovídající standardní pracovní době.

Přesný čas další návštěvy se přitom uchazeč o zaměstnání dozví maximálně tři dny předem. Tím se má ztížit jeho případná dohoda s firmou, u níž pracuje "na černo".

Jen dvacetina nezaměstnaných

Do nového systému má být zapojena vždy zhruba dvacetina nezaměstnaných, zdaleka se tedy nedotkne všech uchazečů.

"Vybraní lidé se budou muset dostavit na poštu nejvýše dvakrát týdně a maximálně po dobu tří měsíců," upřesňuje Drábek.

Konkrétní osoby vybere úřad práce podle kritérií určených vnitřním metodickým pokynem ministerstva.

Půjde například o dlouhodobě nezaměstnané, uchazeče s opakovanou evidencí (ti, kdo byli v posledních šesti měsících evidováni na úřadu práce dvakrát a více) nebo uchazeče, kteří měli v posledních šesti měsících zaměstnání kratší než deset dní.

Podle dřívějších informací se úřady více zaměří také na mladistvé uchazeče do 26 let věku či absolventy.

Novinka za čtvrt miliardy korun

Projekt nazvaný "Docházka nezaměstnaných - DONEZ" přijde státní rozpočet během prvních dvou let na celkem 233 milionu korun, které ministerstvo zaplatí České poště. Využije přitom i dotaci z Evropského sociálního fondu.

Drábek očekává, že se státu tyto výdaje mnohonásobně vrátí na příjmech z daní a pojistného, které mu nyní při černé práci unikají.

"Pokud předpokládáme, že se zhruba sedm procent ekonomicky aktivní populace věnuje nelegální práci, tak znesnadněním jejího výkonu a efektivnějším výkonem kontroly očekáváme přínos v řádech miliard korun ročně," odhaduje ministr.

V průběhu dvou let by mělo systémem projít přibližně 170 tisíc specifických uchazečů o práci. Konečný počet bude záležet na délce jednotlivých kontrol a jejich případném opakování u jednotlivých uchazečů.

Kdo nepřijde, může přijít o dávky

Uchazeč o zaměstnání musí při kontrole na poště - přesněji řečeno na kontaktním místě Czech Point - předložit pozvánku z úřadu práce spolu s identifikačním dokladem (občanský průkaz či cestovní pas).

Obsluha ověří jeho identitu a provede zápis o tom, že se uchazeč dostavil na schůzku. Současně obdrží nabídku volných pracovních míst - ta však má mít jen informativní charakter a uchazeč na ni nemusí reagovat.

Neomluvenou neúčast v určený čas bude stát posuzovat jako porušení zákonné povinnosti vůči úřadu práce. "To může vést až k vyřazení uchazeče z evidence úřadu práce a odebrání dávek," dodává Drábek.

Výjimkou jsou vážné, omluvitelné a prokázané důvody - mezi ně patří zejména pohovor ohledně nové práce nebo nemoc. Na doručení omluvenky má člověk osm kalendářních dní od termínu.

Omluvenkou mohou být i jiné "vážné důvody", definované zákonem o zaměstnanosti. Souvisí mimo jiné s nezbytnou osobní péčí o dítě ve věku do čtyř let nebo docházkou dítěte do školky či školy.

Složitější cestování?

Nezaměstnaní by se měli chodit hlásit na Czech Pointy na poště nejblíže místu trvalého bydliště.

Systém sice umožní, aby se hlásili i na jiném místě, ale zřejmě to nebude tak jednoduché. V praxi tak mohou mít ztížené cestování, například týdenní návštěvu příbuzných v jiném regionu.

Z informací ministerstva totiž vyplývá, že takový uchazeč by v daném regionu musel nejdříve požádat tamní pobočku úřadu práce o zprostředkování zaměstnání - tedy převést na ni svou evidenci z místa trvalého bydliště.

"Pokud uchazeč požádá o zprostředkování zaměstnání jinou pobočku úřadu práce, kde se z vážných důvodů zdržuje (tedy jinou, než kde má trvalé bydliště), je mu převedena evidence na příslušné kontaktní pracoviště. V takovém případě bude také v případě zařazení do systému Docházka nezaměstnaných navštěvovat Czech Point v této obci," říká mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Jestliže by se tedy jednalo pouze o týdenní nepřítomnost v místě trvalého bydliště během tříměsíční "povinné docházky", záleželo by zřejmě jen na úřadu práce, zda takovou omluvu v konkrétním případě přijme.

"Do systému nicméně nebudou zařazováni lidé, kterým by dopravou na místa Czech Point vznikaly neúměrné finanční náklady," ujišťuje Drábek. Česká pošta provozuje téměř tisíc těchto kontaktních míst.

Foto: Jan Langer
Čtěte také:
Změny od října: Pošta, důchody, plyn i platby v obchodě
Kdo odmítne veřejné práce, přijde o podporu. Schváleno
Kvůli nelegální práci přijdou firmy o zakázky i dotace
 

Právě se děje

Další zprávy