Některé profese půjdou do důchodu dříve než ostatní

ČTK ČTK
16. 8. 2011 14:25
Tripartita se shodla na základních obrysech takzvaného předdůchodu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Tripartita se shodla na zavedení takzvaného předdůchodu, tedy předčasných důchodů pro lidi s namáhavými profesemi. Přispívat by na něj měli zaměstnavatelé.

Vláda a zástupci odborů a zaměstnavatelů se ale zatím dohodli jen na základních obrysech plánu. O podrobnostech budou dále jednat.

"Otázkou zůstává časový horizont zavedení takzvaného předdůchodu a některé jeho parametry," říká prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů  Jaroslav Zavadil připomíná, že odbory jsou pro co nejrychlejší práci na pravidlech předdůchodu tak, aby byly zavedeny spolu se zbytkem důchodové reformy.

Úleva pro namáhavé obory

Na způsobu řešení takzvaných předdůchodů se už koncem června shodl expertní tým tripartity.

Zaměstnanci z namáhavých profesí by podle něj mohli odcházet do důchodu o jeden až pět let dříve, než je dáno zákonem.

Seznam profesí přitom není dopředu určený. U jednotlivých zaměstnavatelů by se stanovil v kolektivní smlouvě nebo ve vnitřním předpisu.

Za tyto lidi by zaměstnavatel spořil na zvláštní účet u penzijního fondu částku ve výši dvou až tří procent mzdy, a to nad její rámec. Z naspořené částky by se potom předdůchody vyplácely.

O předdůchodech jednali v minulých dnech také zástupci vlády a opoziční ČSSD. Ministerstvo financí předložilo na setkání materiál, podle kterého by bylo možné předdůchody a spoření na ně realizovat od počátku roku 2013.

Vyjednavači se také zabývali tím, zda bude možné předdůchody vyplácet pouze z tohoto zvláštního účtu, či bude možné na ně čerpat i z dalších prostředků, které si člověk v rámci penzijního připojištění naspoří.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Kdy půjdete do důchodu? Tabulka schválená poslanci
Penzijní připojištění má už 4,55 milionu obyvatel

Jednání o předdůchodech patří k těm, ve kterých se vláda a odbory a opozicí rozchází nejméně.

Největší spory vedou o zavedení nového pilíře penzijního systému. V jeho rámci by si lidé mohli vyvádět část pojistného ze státního průběžného pilíře na individuální účty u soukromých penzijních společností.

 

Právě se děje

Další zprávy