Konec odstupného a delší dovolená. Slováci mění zákoník

Petr Kučera Petr Kučera, Zdeněk Bauer
1. 9. 2011 8:20
Zásadní změny ve slovenském pracovním právu. Jak se liší od těch českých?

Bratislava - Od začátku září začínají platit zásadní změny v zákoníku práce, tamní parlament je přitom schválil teprve v polovině července.

Některé body jsou dokonce přísnější, než v novele českého zákoníku navrhuje vláda Petra Nečase. Jiné změny by naopak mohli čeští zaměstnanci svým sousedům závidět.

Slovenská vláda premiérky Ivety Radičové si - podobně jako její český protějšek - od změn slibuje, že přispějí ke zvýšení zaměstnanosti.

Buď výpovědní lhůta, nebo odstupné

Zaměstnanci, kteří na Slovensku přijdou o práci kvůli nadbytečnosti, se nově budou muset rozhodnout: Buď využijí výpovědní lhůty a zanikne jim nárok na odstupné, nebo si vyberou odstupné a skončí v práci ihned.

Slovenská novela tedy ruší dosavadní "souběh" odstupného a výpovědní lhůty, který řada zaměstnanců v praxi považuje za (v součtu) čtyř- až šestiměsíční odstupné. Podobný - celkem pětiměsíční - souběh funguje i v Česku, jeho zrušení zatím Nečasova vláda nenavrhla.

Nově má na Slovensku v zásadě platit, že při výpovědi má zaměstnanec nárok na výpovědní lhůtu, zatímco při dohodě u ukončení pracovního poměru na odstupné.

Pro lidi, kteří u stejného zaměstnavatele pracovali méně než rok, se výpovědní doba zkracuje ze dvou na jeden měsíc. Kdo končí po alespoň pěti letech, má - tak jako dosud - nárok na tříměsíční výpovědní dobu (ovšem pouze jde-li o výpověď z organizačních nebo zdravotních důvodů). V ostatních případech je dvouměsíční.

Zůstává i možnost okamžité výpovědi po odsouzení pro úmyslný trestný čin nebo při "závažném porušení pracovní disciplíny".

Podrobný přehled změn v českém zákoníku práce:

U odstupného dosud zákon stanovil minimální výši alespoň dva předchozí platy, nově se má jeho výše odvíjet od výpovědní doby (na kterou by měl zaměstnanec nárok při výpovědi, tj. kdyby nedostal odstupné).

Omezení pro odbory

Novela také omezí vliv odborů. Všechny zaměstnance bude moci zastupovat jen tehdy, jestliže mají podporu alespoň 30 procent pracovníků. Působí-li ve firmě více odborových organizací, postačí, když tento limit splní společně.

V Česku podobné omezení zatím neexistuje. I ty nejmenší odborové organizace tedy mohou automaticky zastupovat i zaměstnance, který není jejich členem - pokud si výslovně nepřeje opak.

Delší zkušební doba pro vedoucí

Některé další slovenské změny jsou stejné nebo podobné jako v chystané české novele (tu nyní projednává sněmovna, má být účinná od ledna 2012).

Jde například o možné prodloužení zkušební doby u vedoucích zaměstnanců ze tří na šest měsíců - stejný krok chystá i česká vláda. Na Slovensku ji dokonce půjde prodloužit až na devět měsíců, nutný je však souhlas odborů v kolektivní smlouvě. U běžných zaměstnanců se délka nemění.

Vyšší limit pro smlouvy na dobu určitou

Slovenská vládní koalice prosadila i prodloužení maximální doby, po kterou lze uzavírat pracovní poměr na dobu určitou, ze současných dvou na tři roky. Český ministr Drábek je radikálnější, zvýšil limit ze dvou na devět let.

Na Slovensku dosud bylo možné uzavřít poměr na dobu určitou maximálně dvakrát během dvouletého limitu, nyní to půjde maximálně třikrát během tříletého.

Odměna za přesčasy přímo ve mzdě

Podobně jako v Česku se uvolní i pravidla pro přesčasovou práci. Do smlouvy půjde nově zahrnout, že sjednaná mzda zahrnuje i případnou práci přesčas (do limitu 150 hodin ročně).

Na druhou stranu nebude možné nařídit práci přesčas zaměstnanci ve zdravotnictví staršímu 50 let. S takovou prací tedy musí sám souhlasit.

Delší dovolená

Čeští zaměstnanci naopak mohou slovenským kolegům závidět prodloužení dovolené.

Zákoník práce dosud v obou zemích shodně stanovil minimálně čtyřtýdenní délku dovolené (až na výjimky, například delší volno pro učitele).

Nově získají slovenští zaměstnanci nárok na pátý týden dovolené. Musí ovšem být starší 33 let (postačí, když tuto podmínku splní do konce příslušného kalendářního roku).

Další novinka, navrhovaná jedním z poslanců, už ale neprošla. Měla lidem umožnit, aby si přesunuli volno za státní svátky, které jsou uprostřed týdne, na jeho okraj a prodloužit si tak víkend.

Ochrana těhotných, čerstvých matek a kojících žen

Těžší bude propuštění těhotné ženy nebo čerstvé matky ve zkušební době. Zaměstnavatel bude moci ukončit pracovní poměr "jen ve výjimečných případech, které nesouvisí s těhotenstvím nebo mateřstvím, a musí tento krok náležitě písemně odůvodnit".

Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí
Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Za zneužití nemocenské přijdete o práci, rozhodla vláda
Kino v práci a všude květiny? Absurdní povinnost skončí
Schváleno. Nižší odstupné, propustí-li vás do dvou let

Formulace této novinky může v praxi přinášet komplikace, protože chrání vedle těhotných žen a matek do devátého měsíce porodu chrání také "kojící ženy". Některé matky přitom kojí do dvou let věku dítěte, nemluvě o obtížném prokazování.

Dělená pracovní místa

Zajímavou novinkou jsou i "dělená pracovní místa". Vycházejí vstříc lidem, kteří chtějí pracovat na částečný úvazek nebo mít pružnější pracovní dobu.

O takové místo se bude moci dělit více zaměstnanců, přičemž si sami rozvrhnou jeho časové pokrytí. Teprve když se nedohodnou, určí jim časový rozvrh zaměstnavatel.

Nastane-li u některého z takových lidí zákonem definovaná překážka v práci, musí za něj nastoupit někdo z ostatních.

 

Právě se děje

Další zprávy