Lidé berou podporu, přitom pracují, zjistily kontroly

ČTK ČTK
11. 7. 2011 17:02
Stát přitvrdil kontroly, od června odhalil přes 500 případů práce načerno

Praha - Více než 500 případů nelegálního zaměstnávání odhalily od počátku června kontroly Státního úřadu inspekce práce, Úřadu práce a České správy sociálního zabezpečení.

Ve 377 případech šlo o výkon nelegální práce občanů České republiky, ve 130 případech nelegální práci cizinců.

Celkem bylo od 1. června zahájeno 3667 koordinovaných kontrol, z nichž 1383 bylo protokolárně ukončeno.

Informovala o tom mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová.

Hrozí i ztráta živnostenského oprávnění

"Ve 284 případech bylo zjištěno, že lidé pracující v kontrolovaném zařízení jsou zároveň v evidenci na úřadu práce, kde pobírají podporu v nezaměstnanosti, případně sociální dávky a státem placené zdravotní pojištění," uvedl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09.

Úřad práce zahájil u odhalených případů nelegálního zaměstnávání 60 správních řízení a uložil pokuty ve výši 850 tisíc korun.

Následně ve 38 případech informoval příslušný živnostenský úřad, aby mohl zahájit řízení o zrušení živnosti. V jednom případě podal úřad orgánům činným v trestním řízení podnět s podezřením na spáchání trestného činu.

Přes tisíc porušení zákoníku práce

Při kontrolách činnosti oblastních inspektorátů práce se zjistilo 1130 porušení zákoníku práce. Nejčastěji firmy neposkytovaly doplatek do příslušné nejnižší úrovně zaručené mzdy, případně do minimální mzdy, příplatek za noční práci a za práci v sobotu a neděli či nevedly evidence pracovní doby.

Oblastní inspektoráty práce zahájily se 138 zaměstnavateli správní řízení a za spáchané správní delikty uložily pokuty ve výši 4,695 milionu korun.

Česká správa sociálního zabezpečení odhalila neplnění povinností zaměstnavatelem ve 41 případech.

Zejména u zaměstnavatelů, u nichž byl zjištěn výkon závislé práce bez uzavřeného pracovněprávního vztahu, ČSSZ předpokládá následnou kontrolu ze strany okresní správy sociálního zabezpečení s možným zjištěním nedostatků v oblasti nemocenského a důchodového pojištění a odvodu pojistného.

V několika případech se po kontrolní akci zaměstnavatelé sami dostavili na správu sociálního zabezpečení, aby přihlásili sebe i své zaměstnance. 

 

Právě se děje

Další zprávy