Čtvrtina lidí chce pracovat i v důchodu, ukázal průzkum

Petr Kučera Petr Kučera
15. 6. 2011 14:18
Další třetina lidí je ochotna odložit odchod do penze, pokud se jim zvýší plat
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Čtvrtina obyvatel České republiky by chtěla pracovat ještě další dva roky po dovršení zákonem stanoveného důchodového věku.

Ukázal to průzkum personálně-poradenské společnosti Randstad na reprezentativním vzorku 405 respondentů.

Další třetina (32 procent) lidí je ochotna odložit odchod do penze pouze tehdy, pokud by se jim zvýšil plat o pět procent.

Ochota odejít do důchodu později, zvláště při mírném zvýšení platu, je nejvyšší jednak ve věkové skupiny 18-24 let, jednak mezi lidmi těsně před důchodem.

Ve věkové skupině 55-64 let se našlo nejvíc respondentů (36 %), kteří by možnost pracovat i v raně důchodovém věku uvítali i bez jakéhokoliv navýšení platu.

Mezi muži a ženami panuje na práci v důchodovém věku velmi podobný názor. Rozdíly se nejvýrazněji projevují mezi různými příjmovými skupinami. Nejvíce respondentů, kteří plánují pracovat i v důchodovém věku, se našlo mezi lidmi s nejvyššími příjmy.

"Situace v České republice je v tomto směru velmi srovnatelná s našimi německými sousedy," říká Adriana Homolová ze společnosti Randstad.

V ostatních evropských zemích, jako je například Slovensko, Polsko, Španělsko, Francie, Itálie nebo Nizozemsko, je ochota lidí pracovat po dosažení důchodového věku vyšší než u nás. Odmítavější postoj než Češi mají naopak v Maďarsku. Průzkum Workmonitor společnosti Randstad zahrnuje 29 zemí.

Co nás čeká na stáří? Ilustrační snímek
Co nás čeká na stáří? Ilustrační snímek | Foto: Reuters
Čtěte také:
Politici oddalují důchod. Pětina mužů se ho nedožije
Stát přidá na penzi jen těm, kteří spoří alespoň 300 Kč
Komise radí Česku: vyšší daně, později do důchodu
 

Právě se děje

Další zprávy