Zvrat u práce na dobu určitou: Teď dva roky, nově devět

Petr Kučera Petr Kučera
8. 6. 2011 5:00
Novela zákoníku práce má uvolnit limity mnohem více, než se čekalo
Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).
Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Limity pro pracovní smlouvy na dobu určitou se nakonec mají uvolnit mnohem více, než předpokládala loňská koaliční smlouva ODS, TOP 09 a Věcí veřejných.

Dosud lze uzavřít poměry na dobu určitou na maximálně dva roky, nově má hranice stoupnout až na devět let.

Počítá s tím návrh změn v zákoníku práce, který do vlády poslal ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09.

Jde přitom o překvapivý a výrazný obrat oproti původnímu návrhu, předloženému letos v březnu do připomínkového řízení.

Březnový plán ministerstva totiž počítal naopak se zpřísněním dosavadních pravidel tak, aby zaměstnanci získali více jistoty například kvůli uzavření hypotéky.

Jak to funguje teď

Dosud v zásadě platí, že smlouvu na dobu určitou lze uzavřít maximálně na dva roky. Do tohoto limitu se počítá i její případné opakování nebo prodlužování.

Tyto poměry lze nicméně v rámci dvouletého limitu prodlužovat třeba i každý měsíc, tedy teoreticky uzavřít postupně 24 měsíčních smluv.

Jestliže od skončení předchozího poměru na dobu určitou uplynula doba alespoň šesti měsíců, lhůta se "vynuluje" a počítá znovu.

Jak vypadal původní návrh...

Loňská koaliční smlouva počítala s uvolněním limitu ze dvou na pět let, v pozdějším programovém prohlášení už konkrétní číslo chybělo.

Ministr Drábek proto letos v březnu překvapil, když místo avizovaného uvolnění navrhl naopak zpřísnění pravidel.

Dvouletý limit totiž chtěl ponechat, přičemž smlouvy by se v rámci tohoto limitu mohly opakovat nebo prodloužit maximálně dvakrát (šlo by tedy uzavřít nejvýše tři smlouvy po sobě).

... a co jde nakonec do vlády

Jenže návrh, zaslaný ministerstvem před pár dny do vlády, nakonec obsahuje zcela jiné řešení. Zatím sice ve dvou variantách, obě však počítají s prodloužením limitu až na devět let.

Maximální doba trvání poměru na dobu určitou má stoupnout z dosavadních dvou na tři roky. Nově ale bude platit pro každou smlouvu samostatně, nikoliv v celkovém součtu.

Z původního návrhu zůstalo omezení, podle něhož lze takové smlouvy obnovit maximálně dvakrát.

Zásadní změnu tedy přináší nové pravidlo, rušící dosavadní sčítání opakovaných smluv do stanoveného limitu.

Při maximálním využití zákonných limitů tak půjde uzavřít postupně tři smlouvy na dobu určitou, každou z nich na dobu až tři roky - celkem tedy na devět let.

Dvě alternativy

Navržené varianty se liší jen ve způsobu pro pozdější "vynulování" limitu.

První alternativa počítá s tím, že v období 15 let ode dne vzniku prvního pracovního poměru na dobu určitou může být smlouva opakována nejvýše dvakrát.

Jestliže tedy firma využije maximální hranice a uzavře těsně za sebou tři tříleté smlouvy, musela by pak po devíti letech čekat dalších šest, než bude moci se stejným člověkem uzavřít další poměr na dobu určitou.

Ministerští právníci ale uvádějí i příklad, který přinese zlepšení oproti dosavadnímu stavu: Pokud firma uzavře například tři pracovní poměry vždy na tři měsíce, vyčerpá si zákonný limit už za necelý rok - a musí pak čekat dalších čtrnáct let na jeho vynulování.

Druhá varianta počítá s tím, že limit se začne počítat nanovo už po třech letech od skončení předchozího poměru na dobu určitou.

Při maximálním využití lhůt by tedy šlo uzavřít tři tříleté smlouvy po sobě, pak by se muselo další tři roky čekat.

 

Právě se děje

Další zprávy