V pátek končí Češi s prací pro stát, začnou vydělávat

ČTK ČTK
7. 6. 2011 16:05
Nejdéle na stát v EU pracují Belgičané, nejkratší dobu Kypřané
Foto: Jan Langer

Brusel - Nejdéle na stát v Evropské unii pracují Belgičané, nejkratší dobu Kypřané. Češi patří k průměru, když na stát pracují do 10. června.

V Belgii občané teoreticky odevzdávají vlastní zemi vše, co vydělají, až do 4. srpna. Kypřané takto odevzdávají výdělky do 13. března.

Informovala o tom nadace New Direction. Údaje vycházejí z výpočtů společnosti Ernst & Young.

Podle jiných výpočtů, jejichž autorem je český Liberální institut, připadne takzvaný Den daňové svobody na 15. červen.

Češi tak budou na stát pracovat 165 dní, což je o tři dny méně než loni. Nejpozději podle těchto výpočtů přestanou pracovat "na stát" Dánové, a to až 2. srpna. Naopak nejdříve, již 14. dubna, nastal den daňové svobody v Jižní Koreji.

Šest států si vezme přes půlku příjmů

Výpočty nadace New Direction také ukazují, že daně v evropské sedmadvacítce rostou. Průměrná reálná úroveň zdanění letos v Evropské unii vzrostla zhruba o 0,25 procenta.

Autoři studie to přičítají především růstu daně z přidané hodnoty v celkem 13 členských státech EU.

"Tato situace vzbuzuje obavy. Šest z celkových 27 členských států EU si prostřednictvím sociálních odvodů, daní z příjmu a daně z přidané hodnoty bere více než polovinu toho, co zaměstnanci vydělají. A navzdory velmi vysokému zdanění rozpočtové schodky rostou jako nikdy předtím," řekla Cécile Philippeová, šéfka institutu IEM, který se na výpočtech podílel.

Úroveň zdanění je paradoxně vyšší v zemích s takzvanou rovnou daní, kam lze řadit i Českou republiku. V zemích s rovnou daní úroveň zdanění letos činí 46,4 procenta proti 43,3 procentům v zemích s progresivním zdaněním. Rozdíl mezi oběma systémy ve srovnání s loňským rokem navíc vzrostl. 

Celkem 42,8 procenta z vybraných daní představují sociální odvody z hrubého příjmu. Ve velké části členských států o nich zaměstnanci přitom nemají přehled, protože část, kterou odvádí zaměstnavatel, není na výplatní pásce vidět.

 

Právě se děje

Další zprávy