Omezíme vycházky při nemocenské, rozhodli ministři

Petr Kučera Petr Kučera
20. 7. 2011 17:05
Maximálně šest hodin denně a večer doma, prosadil ministr Drábek
Foto: Jaroslav Jiřička

Praha - Délka takzvaných vycházek při pracovní neschopnosti nebude moci přesáhnout šest hodin denně. Zároveň má nově platit, že lidé se musí vrátit domů nejpozději do sedmi večer.

S návrhem ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka souhlasila ve středu vláda, když schválila novelu zákona o nemocenském pojištění. Změna má platit od roku 2012, ještě ji však musí schválit poslanci.

Dosud může ošetřující lékař rozhodnout o délce i času vycházek podle svého uvážení. Zákon jim nezakazuje, aby povolili vycházky bez omezení, pokud to zdravotní stav pacienta a stanovený léčebný režim připouštějí.

Ministerstvo tak reaguje zejména na podněty zaměstnavatelů, kteří teď údajně nemohou kontrolovat zaměstnance, pokud jim lékař povolil prakticky celodenní vycházky.

Novela navíc výslovně stanoví povinnost, podle níž musí zaměstnanec "poskytnout nezbytnou součinnost k provedení kontroly, zejména označit potřebnými údaji místo pobytu v době pracovní neschopnosti tak, aby bylo možné kontrolu provést".

Maximálně šest hodin denně

I nadále má platit zásada, že vycházky může ošetřující lékař povolit pouze v rozsahu, který odpovídá zdravotnímu stavu pacienta a který nenarušuje stanovený léčebný režim.

Drábek však navrhuje omezit jejich celkovou dobu na maximálně šest hodin denně, přičemž se budou moci uskutečnit pouze mezi 7. a 19. hodinou. Konkrétní časový úsek určí lékař.

Ministerstvo argumentuje, že součástí "nemocenské" je také klidový režim, který přispívá k obnovení pracovní schopnosti.

"Neúměrně široký rozsah vycházek - včetně aktivit během nich vykonávaných - nebo vycházky povolované ve večerních a nočních hodinách nepřispívají k obnovení pracovní schopnosti a vzbuzují pochybnost o biologické důvodnosti dočasné pracovní neschopnosti," uvádí ministerstvo v návrhu novely.

Výjimky až po třetím měsíci

Určitou výjimku navrhuje ministerstvo jen "v lékařsky odůvodněných případech", a to nejdříve po uplynutí tří měsíců dočasné pracovní neschopnosti.

Tato výjimka má umožnit, aby si sám pacient zvolil dobu vycházek podle svého aktuálního zdravotního stavu. Nicméně i v takovém případě se bude muset vejít do šestihodinového denního limitu, stejně jako do času mezi 7. a 19. hodinou.

Podle návrhu má jít o případy, kdy probíhající léčba, její vedlejší účinky nebo celkově závažný zdravotní stav neumožňují, aby pacient využil pevně stanovenou dobu vycházek.

"Půjde především o duševní a onkologická onemocnění, kde je léčebný režim poměrně náročný jak časově, tak svým dopadem na práce neschopného člověka," upřesňuje ministerstvo v návrhu.

Tuto výjimku bude moci ošetřující lékař udělit až po předchozím písemném souhlasu správy sociálního zabezpečení. Výjimka může trvat maximálně tři měsíce, nicméně lze ji poté udělit i opakovaně, tedy i na celkovou dobu přesahující tři měsíce.

Nově má hrozit i výpověď

Zaměstnavatelé mají od roku 2012 dostat i silnější zbraň proti lidem, kteří "zvlášť hrubým způsobem" poruší povinnost zdržovat se během pracovní neschopnosti v místě pobytu nahlášeném lékaři.

Zákoník práce se má totiž rozšířit o nový výpovědní důvod. Návrh nyní projednává sněmovna, zatím jej schválila v prvním čtení.

Beze změny má zůstat dosavadní povinnost, aby člověk během nemocenské dodržoval i stanovený léčebný režim celkově - tedy zejména zákaz určitých aktivit či přílišné fyzické zátěže obecně nebo zákaz určitých jídel. Tato povinnost se samozřejmě vztahuje i na dobu vycházek.

Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí
Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Zvrat u práce na dobu určitou: Teď dva roky, nově devět
Kino v práci a všude květiny? Absurdní povinnost skončí
Schváleno. Nižší odstupné, propustí-li vás do dvou let

 

Právě se děje

Další zprávy