Nový přehled profesí: Tolik si Češi vydělají doopravdy

Petr Kučera Petr Kučera
15. 3. 2011 5:00
Statistický medián ukazuje "reálnější" výši výdělků než průměr
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zaměstnanci v podnikatelské sféře si vloni vydělali kolem 22 207 korun měsíčně. Téměř o dva tisíce na tom byli lépe lidé v nepodnikatelském sektoru, kde si vydělali kolem 24 026 korun měsíčně.

Vyplývá to ze statistického šetření ministerstva práce a sociálních věcí, obsahujícího údaje za celý rok 2010. Zahrnuty jsou i různé příplatky a odměny.

Zmíněná čísla jsou takzvaným statistickým mediánem a ukazují proto "reálnější" výši výdělků než průměr zveřejňovaný Českým statistickým úřadem. Podle ČSÚ činila průměrná mzda vloni 23 873 korun v podnikatelském a 24 289 korun v nepodnikatelském sektoru.

Medián uvádí hrubou střední mzdu, která statistiku dělí na dvě stejné poloviny (polovina hodnot je vyšších a polovina nižších než medián). Zjednodušeně řečeno tak ukazuje "skutečný průměr", nezvýšený extrémně vysokými (nebo extrémně nízkými) méně častými hodnotami.

Podrobný přehled podle jednotlivých profesí najdete v následující grafice:

Statisticky vyšší výdělky v nepodnikatelském sektoru, kam patří zejména veřejná správa či většina škol, vyplývají podle ministerstva z vyššího podílu zaměstnanců s vysokoškolským vzděláním (oproti podnikatelské sféře).

 

Právě se děje

Další zprávy