Kino v práci a všude květiny? Absurdní povinnost skončí

Petr Kučera Petr Kučera
13. 3. 2011 18:00
Ze zákoníku zřejmě vypadne povinnost, která detailně upravuje péči o zaměstnance
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Schenker

Praha - Víte, že zaměstnavatel je povinen zlepšovat vzhled pracovišť nebo vytvářet podmínky pro uspokojování kulturních, rekreačních a tělovýchovných potřeb a zájmů zaměstnanců?

To není citace ze socialistického zákoníku práce vzniklého v roce 1965, ale z nyní platného zákoníku, prosazeného v roce 2006 sociálními demokraty a komunisty.

Současná vládní koalice chce tuto málo známou a v praxi často neplněnou povinnost zrušit. V novele zákoníku práce, která má platit od roku 2012, to mimo jiné navrhuje ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09.

Kultura nutná k bezpečnosti práce

Podle dosavadního zákoníku jsou zaměstnavatelé povinni vytvářet zaměstnancům pracovní podmínky, které umožňují bezpečný výkon práce.

Výslovně uvádí, že za tímto účelem mají zajišťovat zejména:
- zřízení, údržbu a zlepšení zařízení pro zaměstnance,
- zlepšení vzhledu a úpravy pracovišť,
- vytváření podmínek pro uspokojování kulturních, rekreačních a tělovýchovných potřeb a zájmů zaměstnanců,
- závodní preventivní péči.

Ministerstvo nyní navrhuje tento demonstrativní výčet zrušit. V zákoníku má zůstat jen povinnost "vytvářet zaměstnancům pracovní podmínky, které umožňují bezpečný výkon práce, a v souladu se zvláštními právními předpisy zajišťovat pro zaměstnance závodní preventivní péči".

Jednodušší výpovědi, ale i příjemnější změny

Seznam dalších, oproti zmíněné povinnosti podstatnějších změn, jsme přinesli v tomto přehledu.

Mnohé zaměstnance zřejmě nepotěší rozšíření možností pro výpovědi, nižší odstupné či změna pravidel pro konkurenční doložky. Na druhou stranu mezi příjemnější změny patří hlavně omezení ohledně smluv na dobu určitou.

K návrhu ministerstva se nyní vyjadřují zástupci odborů, zaměstnanců i ostatních ministerstev. O konečné podobě změn by měla na jaře rozhodnout vláda a následně poslanci.

 

Právě se děje

Další zprávy