Překvapení: Pracovní smlouvy na dobu určitou zpřísní

Petr Kučera Petr Kučera
10. 3. 2011 5:00
Ministr Drábek už nechce odstranit dosavadní limit, pomůže zaměstnancům
Ministr Jaromír Drábek dokončil návrh změn v zákoníku práce.
Ministr Jaromír Drábek dokončil návrh změn v zákoníku práce. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zaměstnavatelé zřejmě nedostanou větší prostor pro uzavírání pracovních smluv na dobu určitou, jak vláda původně plánovala. Oddechnou si tak například zájemci o hypotéku nebo podobný dlouhodobější závazek.

Zaměstnanci naopak mají nově získat jistotu, že jim tyto krátké smlouvy nebudou prodlužovány opakovaně třeba každý měsíc tak, jak je to možné dosud.

Vyplývá to z návrhu změn v zákoníku práce, který do připomínkového řízení předložil ministr a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09. Jestliže projdou, mají novinky platit od ledna 2012.

Překvapivý obrat, k němuž se ministerstvo rozhodlo po konzultacích se zástupci odborů a podnikatelů, je přitom v rozporu s programovým prohlášením vlády.

Koalice totiž vloni zaměstnavatelům slíbila "uvolnit podmínky pro opakované uzavírání pracovních poměrů na dobu určitou, čímž dojde ke zpružnění trhu práce".

Maximálně třikrát během dvou let

I nadále má platit, že smlouvu na dobu určitou lze uzavřít maximálně na dva roky. Opakované smlouvy se stejným zaměstnavatelem se do tohoto limitu sčítají. K "vynulování" a novému počítání dvouletého limitu může dojít až po případné půlroční přestávce.

Zákoník však má nově obsahovat omezení: Poměr na dobu určitou by mohl zaměstnavatel obnovit nejvýše dvakrát (tj. uzavřít maximálně tři smlouvy v rámci dvouletého limitu).

Zaměstnanci by díky tomu dostali více jistoty. Dosud totiž lze tyto smlouvy prodlužovat třeba i každý měsíc, tedy teoreticky uzavřít postupně 24 měsíčních smluv až do vyčerpání dvouletého limitu. Lidem to komplikuje například žádost o hypotéku, protože nemají "jistotu" na více než pár dnů dopředu.

Projde-li nové omezení, budou zaměstnavatelé nuceni uzavřít smlouvy na trochu delší období - nejdříve například na dva měsíce, poté na pět a nakonec na 17 měsíců tak, aby dvouletý limit rozdělili maximálně na tři části.

Drábek přitom ještě vloni na podzim navrhoval, že dvouletý limit prodlouží na pět let nebo zcela zruší. Nakonec prosazuje jen druhou část svého původního plánu, tedy omezit takzvané řetězení smluv.

Výjimky zůstanou, ale s limitem

Měnit se nemají ani dosavadní výjimky, ministerstvo je však chce nově omezit na maximálně pět let.

Dvouletý limit neplatí pro takové poměry na dobu určitou, kterými je nahrazován dočasně nepřítomný zaměstnanec (typicky na rodičovské dovolené).

Druhá výjimka platí pro případy, kdy "jsou dány vážné provozní důvody na straně zaměstnavatele nebo důvody spočívající ve zvláštní povaze práce, kterou má zaměstnanec vykonávat". Pokud ve firmě působí odbory, musí s těmito důvody souhlasit.

Třetí výjimka se pak může týkat úředníků územních samosprávných celků.

Drábek nyní navrhuje, že tyto výjimky půjde uplatnit nejdéle po dobu pěti let. Lhůta se pak "vynuluje" až po uplynutí dalších šesti měsíců. 

"Doděláme tenhle sjížďák a pak jedem asfaltovat silnici mezi Vlkošem a Troubkami," jmenuje řidič firmy M-Silnice. "Je to takový všelijaký, nikdo nic neví."
"Doděláme tenhle sjížďák a pak jedem asfaltovat silnici mezi Vlkošem a Troubkami," jmenuje řidič firmy M-Silnice. "Je to takový všelijaký, nikdo nic neví." | Foto: Karel Toman
Čtěte také:
Nenápadná změna: Rychlejší výpověď špatným zaměstnancům
Za zneužití nemocenské přijdete o práci, plánuje Drábek
Změna: Stát přispěje jen tomu, kdo si nemůže pomoci sám

 

Právě se děje

Další zprávy