Spořitelna propustí 5 % lidí, jiné banky dál nabírají

Petr Kučera ČTK Petr Kučera, ČTK
5. 1. 2011 17:28
S rušením míst prý banka počkala na oživení ekonomiky
Foto: Česká spořitelna

Praha - Česká spořitelna, největší tuzemská banka podle počtu klientů, plánuje v prvním čtvrtletí letošního roku propustit až 550 zaměstnanců, což je až pět procent z celkového počtu 10 800 lidí.

"Vyplývá to z výsledků analýzy benefitů plynoucích z automatizace a zlepšování procesů, které Česká spořitelna realizovala v letech 2009 a 2010," uvedla banka v oficiálním prohlášení.

Zaniknou pracovní místa, která podle banky dlouhodobě nemají dostatečnou efektivitu nebo se ukázala jako nadbytečná. Cílem je "nastavit počet zaměstnanců tak, aby byla banka efektivní a zároveň vysoce výkonná a konkurenceschopná".

"Propouštění nebude mít negativní dopad na služby a obsluhu klientů. Naopak, počítáme s dalším dynamickým rozvojem v oblasti drobného i korporátního bankovnictví," slibuje mluvčí spořitelny Klára Gajdušková.

Foto: Jaroslav Jiřička
Čtěte také:
Raiffeisenbank přijme stovky lidí, chystá nové pobočky
Banka jako McDonald's. Pobočku si může otevřít každý
Absurdní poplatky v bankách nekončí. Vyberte ten "nej"

Mluvčí zdůrazňuje, že se snížením počtu pracovních míst přichází Česká spořitelna až v době, kdy se ekonomika začíná již vzpamatovávat. "V době krize jsme toto opatření odkládali. I nyní budeme propouštění realizovat maximálně citlivě k dotčeným zaměstnancům," dodává Gajdušková.

Spořitelna za tři čtvrtletí loňského roku vykázala konsolidovaný čistý zisk 8,54 miliardy korun, což je meziročně o 11,5 procenta méně.

Raiffeisenbank a UniCredit posilují

Některé jiné banky nicméně letos počítají s nárůstem počtu zaměstnanců, a to především kvůli rozšiřování pobočkové sítě.

"Letos chceme nabrat několik set nových lidí. Převážná většina tohoto nárůstu souvisí s rozšiřováním pobočkové sítě, najímat budeme lidi na přímou obsluhu především prémiových klientů," říká mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň. Na konci roku měla banka přibližně 2800 zaměstnanců, o rok dříve to bylo 2600.

"Díky dalšímu růstu pobočkové sítě budeme nabírat nové zaměstnance také v roce 2011, a to v řádech desítek lidí měsíčně," říká i mluvčí UniCredit Bank Tomáš Pavlík. Ke konci roku 2010 měla banka celkem 1758 zaměstnanců, o rok dříve 1625.

Mírný nárůst zaměstnanců letos očekává i GE Money Bank. Podle mluvčího banky Pavla Zúbka se však počet zaměstnanců GE Money Bank loni meziročně snížil z 3755 na 3637.

Naopak ČSOB žádné razantní změny v počtu zaměstnanců v současné době neplánuje. Ke konci roku 2009 měla celá skupina 8018 zaměstnanců, na konci letošního září pak 7629.

Komerční banka měla ke konci loňského září 8843 zaměstnanců, data za celý rok 2010 zveřejní v polovině února.

Podle dostupných údajů České národní banky se počet zaměstnanců v bankovním sektoru se ke konci loňského září meziročně zvýšil zhruba o tisícovku na 39 018 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy