Končíte v práci? Spěchejte na úřad, jinak proděláte

Petr Kučera Petr Kučera
7. 12. 2010 19:25
Přísnějším pravidlům se vyhne jenom ten, kdo požádá o podporu do konce roku
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Aktualizace 19:25 - opraveny informace týkající se poměrů trvajících až do 31. prosince

Praha - Lidé, kterým letos skončí pracovní poměr a budou muset žádat o podporu v nezaměstnanosti, by měli zajít na úřad práce co nejdříve. Vyhnou se tak přísnějším pravidlům, která začnou platit od 1. ledna 2011.

Kdo se na úřad dostane až po Novém roce, může totiž dostat nižší podporu nebo o ni (dočasně) úplně přijít. Škrty v podpoře, které prosadila vláda ODS, TOP 09 a VV, se dotknou většiny lidí, kteří o ni po Novém roce požádají.

Jestliže už teď máte v ruce výpověď nebo dohodu o ukončení pracovního poměru, a současně hned v lednu nenastupujete do nového zaměstnání, požádejte o podporu (a zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání) ještě v prosinci.

Smůlu ale zřejmě mají ti, kterým pracovní poměr skončí až na samém konci roku. O podporu totiž nelze požádat dříve, než skončí pracovní poměr. Jedinou "nadějí" těchto zaměstnanců tak je změna dohody či výpovědi tak, aby místo k 31. prosinci skončil o pár dnů dříve. (Opravili jsme chybnou informaci v původní verzi článku - pozn. red.)

Výpověď ke konci roku? Nečekejte do ledna

Na podporu se totiž budou vztahovat pravidla z doby žádosti, přesněji řečeno z doby zahájení řízení o podpoře v nezaměstnanosti. Vyplývá to z přechodných ustanovení přijaté novely, což online deníku Aktuálně.cz potvrdili také právníci z ministerstva práce a sociálních věcí.

Přestože je novela zákona účinná až od 1. ledna 2011, mohou se škrty dotknout i lidí, jejichž pracovní poměr skončil ještě v roce 2010. Rozhodující je totiž datum podání žádosti o podporu ("zahájení řízení").

Komu tedy skončil pracovní poměr třeba v polovině prosince, ale zajde na úřad práce až začátkem ledna, "spadne" už do přísnějších pravidel. Když to stihne do konce roku, platí pro něj ještě dosavadní úprava.

Mnohem komplikovanější to mají ti, kterým končí pracovní poměr až k 31. prosinci, což je obvyklejší situace. Ještě před skončením výpovědní doby sice mohou požádat o zařazení do evidence "zájemců" o zaměstnání, nikoliv však do evidence "uchazečů". Žádost o podporu přitom mohou podat jen ti, kdo jsou už mezi uchazeči.

Žádost o zařazení mezi uchazeče a tím pádem ani o podporu totiž nejde podat, pokud pracovní poměr ještě trvá, byť by uchazeč výslovně požádal až o zařazení k určitému (pozdějšímu) datu a přinesl i platnou výpověď. Právě tuto žádost lze totiž podat jedině osobně, takže úřad by ji hned zamítl.

Nadějí je nicméně dohoda se zaměstnavatelem (změna dohody nebo zpětvzetí výpovědi a nahrazení dohodou) s dřívějším datem skončení pracovního poměru - tak, aby se uchazeč stihl na úřadě zaregistrovat ještě do konce roku.

Odstupné? Pospěšte si, nebo si počkáte

První z novoročních zpřísnění se týká situace, kdy propuštěný zaměstnanec dostal odstupné či odchodné. Po odpovídající počet měsíců totiž nedostane podporu v nezaměstnanosti.

Pokud uchazeč nenajde během doby, kterou mu "pokrývá" odstupné, nové zaměstnání nebo nezačne podnikat, začne po skončení této doby pobírat podporu v normální výši a délce. Prakticky se mu tak jen odloží o pár měsíců, ale nezkrátí.

Toto zpřísnění se bude vztahovat i na lidi, kterým sice skončí pracovní poměr ještě v roce 2010, ale podají žádost o podporu až po Novém roce.

Naopak kdo podá žádost ještě do 31. prosince (ale současně už po skončení pracovního poměru), budou se na něj vztahovat dosavadní pravidla a o podporu (po dobu pokrytou odstupným) nepřijde.

Podpora se od ledna nestopne ani lidem, kteří už ji pobírají, ačkoliv třeba ke konci loňského října dostali jako odstupné pět měsíčních platů (tedy přestože jim odstupné "pokrývá" i leden, únor a březen).

"Těmto lidem už poběží dosavadní podpora normálně dál," potvrzuje oficiální stanovisko ministerstva práce a sociálních věcí Petr Šulek z tiskového oddělení.

Pokud však někdo dostal odstupné třeba už ke konci září (na čtyři měsíce) a z nějakého důvodu požádá o podporu třeba až 3. ledna, bude s ní moci počítat až od února (protože leden mu ještě pokrývá odstupné).

Kdo odejde dobrovolně, dostane nižší podporu

Obdobná pravidla se vztahují i na druhé z novoročních zpřísnění: Kdo sám podá výpověď nebo odejde dohodou, dostane nižší podporu (výjimkou jsou "vážné důvody", o jejichž obtížné definici jsme psali v tomto článku).

Také v tomto případě je rozhodující datum žádosti o podporu v nezaměstnanosti.

Kdo o podporu požádá až v lednu, může přijít o tisíce korun. Například uchazeč s předchozím průměrným výdělkem 15 tisíc korun by tak (oproti standardní podpoře) přišel celkově o 7500 korun, uchazeč s průměrným výdělkem 20 tisíc by (oproti standardní podpoře) přišel celkově o 10 tisíc.

Podrobný přehled změn v podpoře od 1. ledna najdete na tomto místě.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Kdo dá výpověď, přijde o podporu? Vládní plán má díry
Nezaměstnaní měli solární panely. Musí vrátit podporu
Jediné slovo v zákoně bere peníze těm, kdo dají výpověď

 

Právě se děje

Další zprávy