Nová pomoc nezaměstnaným: Tisíce při startu podnikání

Petr Kučera Petr Kučera
10. 11. 2010 7:17
Známe detaily o novém příspěvku. Nedostane jej každý
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Nezaměstnaní, kteří se rozhodnou podnikat, získají v příštím roce novou podporu od státu. Jak ale zjistil online deník Aktuálně.cz, dotaci zdaleka nedostane každý zájemce. Nicméně když už ji získá, může být výrazně vyšší, než to z dosavadních informací na první pohled vypadá. Teoreticky skoro 170 tisíc korun.

Zavedení takzvaného překlenovacího příspěvku už schválila sněmovna - trochu paradoxně v rámci "úsporného balíčku", v němž jinak ministerstvo práce a sociálních věcí snižuje některé sociální dávky i podporu v nezaměstnanosti.

Ze schválené novely vyplývá, že na tento příspěvek nemá automaticky nárok každý uchazeč o zaměstnání, který se začne živit jako osoba samostatně výdělečně činná. Konkrétní příjemce i výši příspěvku vybere vždy příslušný úřad práce.

Až 30 tisíc korun

Novou dotaci může od ledna 2011 získat začínající podnikatel, dosud evidovaný jako uchazeč o práci. Půjde o jednorázovou pomoc na dobu až pěti měsíců, a to ve výši čtvrtiny průměrné mzdy v národním hospodářství za první tři čtvrtletí předchozího roku.

Podle odhadovaného vývoje průměrné mzdy tedy příspěvek dosáhne maximálně 6000 korun měsíčně, celkově za pět měsíců až 30 tisíc.

Překlenovací příspěvek je určen na úhradu provozních nákladů, vzniklých a zaplacených během období, na které bude poskytnut. Jde například o nájemné nebytových prostor nebo dopravu materiálu či výrobků.

Podle odhadů ministerstva přijde novinka na 100 milionů korun ze státního rozpočtu. Pokud by příspěvek dostali všichni zájemci v maximální výši, vystačil by pro necelých 3500 lidí.

Kdo začne podnikat, nepřijde o podporu. Ale jen někdo

Příspěvek má v praxi umožnit, aby uchazeči nepřišli o část podpory v nezaměstnanosti, přestože začnou podnikat dříve, než ji "vyčerpají".

Na tuto pomoc nicméně není právní nárok. Schválený zákon hovoří pouze o možnosti. Přesnější kritéria nestanoví, kromě horního limitu v něm nenajdeme ani pravidla pro určení konkrétní výše příspěvku.

"Každou žádost individuálně posoudí místně příslušný úřad práce," vysvětluje mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová.

Mezi hlavní kritéria má patřit hlavně uplatnitelnost žadatele na trhu práce. "Větší šanci mají zájemci, kteří patří do některé z rizikových skupin na trhu práce - dlouhodobě nezaměstnaní, věkově starší uchazeči, matky na mateřské a podobně," říká Plívová. Tedy lidé, kteří těžko najdou zaměstnání a "nezbývá" jim nic jiného než se zkusit živit vlastním podnikáním.

Rozhodnou úředníci

Úřady práce mají posuzovat také reálnost podnikatelského záměru. Další podmínkou zřejmě bude povinný rekvalifikační kurz ohledně základů podnikání.

Šanci má jen ten, pro koho bude podnikání jediným hlavním zdrojem příjmů, nikoliv jen vedlejší činností.

Příjemce, který samostatně výdělečnou činnost skončí dříve než za rok či dva (kromě zdravotních důvodů), bude muset dotaci zřejmě vrátit.

Rozdílně přistupují úřady práce k lidem, kteří své podnikání už dříve přerušili. "Pokud úřad usoudí, že přerušení živnosti nebylo účelové, lze příspěvek poskytnout i takové osobě," potvrzuje Plívová.

Konkrétní podmínky si nicméně stanoví každý úřad práce samostatně, uvede je pak do dohody s příjemcem. Určité sjednocení možná přijde až během příštího roku díky očekávané centralizaci těchto úřadů.

Třicet tisíc jako maximum? Ne, v součtu skoro 170

Kdo se žádostí o příspěvek uspěje, může se těšit i na mnohem vyšší částku než zmíněných 30 tisíc.

Nový překlenovací příspěvek je totiž jen jakýmsi doplňkem už existující dotace, kterou mohou začínající podnikatelé dostat podle § 113 zákona o zaměstnanosti. Dotaci může úřad práce poskytnout na "vytvoření nového pracovního místa", přičemž za nové místo se považuje i to, které si začínající osoba samostatně výdělečně činná vytvoří sama pro sebe.

Od ledna má přitom platit pravidlo "oba, nebo nic". Nový překlenovací příspěvek tedy dostanou jen ti, kdo současně uspějí se žádostí o jeho staršího sourozence (dotaci). V praxi tedy úřad nejdříve posoudí, jestli dá zájemci dotaci na vytvoření nového místa, a pokud ano, tak zda mu k ní poskytne také nový překlenovací příspěvek.

Maximální možná dotace při vytvoření nového pracovního místa pro OSVČ je dosud mnohem vyšší než nový překlenovací příspěvek. Jde-li o podnikání v regionu s nadprůměrnou nezaměstnaností, může dotace činit až zhruba 138 tisíc korun (šestinásobek průměrné mzdy), v regionech s podprůměrnou nezaměstnaností zhruba 92 tisíc (čtyřnásobek průměrné mzdy).

Dosavadní dotace je určena hlavně na vybavení nového pracovního místa (kanceláře, dílny a podobně) či nákup "výrobního zařízení" (nejen stroje či nářadí, ale třeba také počítač). Nelze z ní platit nákup zboží a materiálu, nájemné, leasing, sociální a zdravotní pojištění a podobně.

Společně s novým překlenovacím příspěvkem tedy může začínající podnikatel dostat od ledna téměř 170 tisíc (v regionu s nadprůměrnou nezaměstnaností). Je to ale jen teorie, v praxi budou příspěvky mnohem nižší.

Podívejte, jak štědrý je váš úřad práce

Dobrou představu, kolik lidí zatím dostalo stávající dotaci (na vytvoření místa pro sebe jako OSVČ), v jaké výši a v jakých oborech podnikání, si lze udělat z podrobných statistik na tomto webu - z možných podpor vyberte "společensky účelná pracovní místa zřízená jako samostatně výdělečná činnost uchazeče".

Vysoký příspěvek dostávají začínající podnikatelé například od úřadu práce v Jeseníku, kde je nezaměstnanost dlouhodobě nejvyšší. Podpora se pohybuje kolem 100 tisíc a letos ji dostalo 20 lidí.

Naopak třeba v Plzni, kde je nezaměstnanost jedna z nejnižších v Česku, se jednorázová podpora pro začínající OSVČ pohybuje mezi 20 a 40 tisíci korunami, letos ji zatím získalo kolem 55 lidí.

Podobný poměr lze tedy zřejmě očekávat také u nového překlenovacího příspěvku.

Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte také:
Kdo dá výpověď, přijde o podporu? Vládní plán má díry
Problém: Dokažte, že sociální dávky opravdu potřebujete
Podpora v nezaměstnanosti: Kdo si od ledna pohorší
 

Právě se děje

Další zprávy