Kolik si Češi vydělají? Méně než statistický průměr

Petr Kučera Petr Kučera
14. 9. 2010 11:59
Kdo si nejvíce polepšil a kdo pohoršil oproti loňskému roku?
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Zaměstnanci v podnikatelské sféře si vydělají kolem 21 420 korun měsíčně. Téměř o dva tisíce jsou na tom lépe lidé v nepodnikatelském sektoru, kde si vydělají kolem 23 380 korun měsíčně.

Vyplývá to ze statistického šetření ministerstva práce a sociálních věcí, obsahujícího údaje za první pololetí.

Zmíněná čísla jsou takzvaným statistickým mediánem a ukazují proto "reálnější" výši výdělků než průměr zveřejňovaný Českým statistickým úřadem. Podle ČSÚ činila průměrná mzda v prvním pololetí 23 055 korun v podnikatelském a 23 482 korun v nepodnikatelském sektoru.

Medián uvádí hrubou střední mzdu, která statistiku dělí na dvě stejné poloviny (polovina hodnot je vyšších a polovina nižších než medián). Zjednodušeně řečeno tak ukazuje "skutečný průměr", nezvýšený extrémně vysokými (nebo extrémně nízkými) méně častými hodnotami.

Statisticky vyšší výdělky v nepodnikatelském sektoru, kam patří zejména veřejná správa či většina škol, vyplývají podle ministerstva z vyššího podílu zaměstnanců s vysokoškolským vzděláním (oproti podnikatelské sféře).

Medián hodinového výdělku dosáhl ve druhém čtvrtletí výše 121,51 koruny v podnikatelské a 133 korun v nepodnikatelské sféře.

Kdo si polepšil a kdo pohoršil

Oproti stejnému období předchozího roku vzrostl medián výdělků o dvě procenta. Reálně - po odečtení inflace - se průměrné výdělky podle ČSÚ zvýšily o 1,4 procenta.

V podnikatelské sféře si nejvíce polepšila obsluha strojů na výrobu pryžových výrobků. Medián mzdy u této profese vzrostl o 14,7 procenta oproti loňskému prvnímu čtvrtletí. Na dalších místech jsou kováři (nárůst o 11 procent)a montážní dělníci elektrických zařízení (+10,6 procenta).

V nepodnikatelské sféře jsou na tom lépe než vloni všeobecné zdravotní sestry (+10,4 %), kuchaři (+9,2 %) a školníci (+8,3 %).

Naopak nejvíce si pohoršili technici v agronomii, lesnictví a zemědělství - vydělávají o 6,5 procenta méně než v loňském prvním pololetí. Hůře jsou na tom i tesaři a truhláři (-1,9 %) a zedníci (-1,8 %).

V nepodnikatelské sféře si podle statistiky ministerstva práce a sociálních věcí pohoršili prakticky jen učitelé na základní škole, kteří vydělali o 0,2 procenta méně než vloni.

 

Právě se děje

Další zprávy