Nový zákoník práce: i firmy se diví, jak bude přísný

Ekonomika Ekonomika
28. 7. 2010 16:11
Iniciativa zaměstnavatelů upozornila, že záměry ministerstva práce jdou dál, než původně chtěly firmy
Stavebnictví podle ČSÚ v prvním čtvrtletí 2010 propadlo o 22 %, zatímco celá ekonomika oživovala o 1,2 %. Není divu, že v něm teď vládne vysoké napětí.
Stavebnictví podle ČSÚ v prvním čtvrtletí 2010 propadlo o 22 %, zatímco celá ekonomika oživovala o 1,2 %. Není divu, že v něm teď vládne vysoké napětí. | Foto: Karel Toman

Praha - Iniciativa Pružné pracovní právo upozornila, že některé záměry ministerstva práce a sociálních věcí v oblasti změn zákoníku práce překračují dokonce i to, co si za své cíle kladli před volbami zaměstnavatelé.

Mezi signatáře iniciativy patří například renomovaná společnost PricewaterhouseCoopers i firmy specializující se na pracovní právo.

Snahu zpružnit trh práce v Česku, kterou předvádí nový ministr Jaromír Drábek, zaměstnavatelé vítají.

Chystané změny

  • Pružnější pracovní trh. Firmy by se už neměly bát přijímat zaměstnance jen proto, že je později - například při nedostatku zakázek - kvůli přísnému zákoníku prakticky nemohou propustit. Ani jedna ze stran nicméně neplánuje "vyhazov bez udání důvodu", jak před volbami tvrdila ČSSD.
  • Srozumitelnější zákoník práce. Měl by se v něm orientovat i průměrný středoškolák. Mnohem snadněji než dosud by například mohl zjistit, která ustanovení jsou závazná a která si lze dohodnout odlišně.
  • Odstupňované odstupné. Nově má být vypláceno podle délky odpracovaných let u stejného zaměstnavatele. Kdo je u firmy méně než jeden rok, získá jen jednoměsíční odstupné. Kdo do dvou let, získá dvouměsíční. Teprve kdo je u stejné firmy déle než dva roky, získá tři měsíční platy jako dosud.
  • Smlouvy na dobu určitou. Dosud jsou omezeny maximálně na dva roky, nově by mělo jít o pět let nebo i neomezenou dobu.
  • Dohody o provedení práce. Limit se zvýší ze 150 na 300 hodin ročně. Současně ale zesílí kontrola, zda jde skutečně o jednorázovou činnost.
  • Podpora částečných úvazků. Firma, která vytvoří částečný úvazek pro rodiče s dětmi do šesti let, zdravotně postižené nebo pro pečující o handicapované, získa slevu na pojistném 7200 korun ročně.
  • Jednodušší konta pracovní doby. Nerovnoměrné rozvržení pracovní doby (podle momentálního stavu zakázek) má být pružnější než dosud.
  • Kdo sám podá výpověď nebo odejde dohodou, nebude mít nárok na podporu v nezaměstnanosti ve stávající výši a délce.
  • Kdo dostane odstupné, nebude mít po tuto dobu (pokrytou odstupným) nárok na podporu v nezaměstnanosti.
  • Možnost delší zkušební doby. Tříměsíční limit zůstane jen tehdy, jestliže se firma a zaměstnanec nedohodnou na delším (zřejmě až šest měsíců). Smluvní volnost má být posílena i v dalších oblastech.
  • Kdo začne podnikat jako živnostník, nepřijde o podporu v nezaměstnanosti.
  • Reformy sociálních dávek - tak, aby se lidem, kteří mohou pracovat, nevyplácelo žít jen ze státní podpory.
  • Přísnější boj proti práci na černo. Kontroly nelegálního zaměstnávání mají být důslednější a ověřovat stav přímo v terénu.

"Překvapuje mě záměr nepřiznat nárok na podporu v nezaměstnanosti těm, kteří dají výpověď nebo dokonce odejdou dohodou. Zde se zřejmě uplatňuje snaha šetřit za každou cenu," uvedla Klára Valentová, specialistka na pracovní právo z advokátní kanceláře Ambruz & Dark, která také patří k signatářům iniciativy.

Iniciativa pružné pracovní právo patří k poměrně výrazným zastáncům změny zákoníku práce. Ve své červnové výzvě volala například po tom, aby zákoník obsahoval jen katalog minimálních práv a povinností. Ostatní záležitosti by měly být předmětem dohody mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem, případně odbory.

Zrušena nebo omezena by podle zaměstnavatelů měla být imunita odborových předáků, která je prý v praxi často zneužívána. Velmi potřebnou změnou je podle iniciativy také úprava konta pracovní doby, jehož zavedení je v současné době velmi problematické a v praxi se téměř nevyužívá.

Z plánů ministra Drábka zástupci zaměstnavatelů hodnotí pozitivně například právě návrhy na zavedení pružnějších kont pracovní doby či to, že by se měla výše odstupného v případě výpovědi řídit počtem let odpracovaných u zaměstnavatele. "Čím dříve se podaří do českého pracovního práva dostat nástroje, které naplno umožní využívat zkrácené pracovní úvazky či diferencují zkušební dobu, tím dříve budou vznikat nová pracovní místa i v sektorech, kde nejistá hospodářská situace a složité zákony motivují podniky spíše ke zdrženlivosti," uvedl Jan Malý z PwC.

 

Právě se děje

Další zprávy