Zaměstnavatelem roku je HP, uspěly velké firmy

Petr Kučera Petr Kučera, pek
11. 6. 2009 15:35
Menší společnosti uspěly v doplňkové soutěži Zaměstnavatel bez bariér
Slavnostní vyhlášení výsledků se uskuteční dnes večer (fotografie je z loňského ceremoniálu).
Slavnostní vyhlášení výsledků se uskuteční dnes večer (fotografie je z loňského ceremoniálu). | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Titul Zaměstnavatel roku 2009 získala společnost Hewlett-Packard. Stříbrnou pozici obsadil loňský vítěz T-Mobile, bronzovou pak Telefónica O2. Výsledky dnes zveřejnila pořádající společnost Fincentrum, hlavním partnerem soutěže je Sodexo ČR.

Také na zbývajících místech v první desítce skončily velké firmy. Možná nejméně známé je jméno společnosti AGC Flat Class Czech, která se umístila na osmém místě - jde však o bývalý teplický Glaverbel.

Porotci, dotazníky a důkazy

Celkem 60 kandidátů z jednotlivých krajů nominovala do celostátního kola širší porota. "Hodnocení probíhalo podobně jako loni podle zcela transparentních kritérií. Firmy mají možnost popsat své řízení lidských zdrojů pomocí uzavřených dotazů a podložit to konkrétními důkazy či argumenty. Konečné pořadí pak určí hlasování poroty," říká Scott Marlowe z mezinárodní poradenské společnosti Hay Group, která je odborným garantem soutěže. Na dotazník pro firmy se můžete podívat zde.

Menší společnosti uspěly v doplňkové soutěži Zaměstnavatel bez bariér, oceňující zaměstnávání zdravotně postižených. Vyhrála firma Tabuc Pack před společnostmi Svítání plus a Tersil.

Kritéria v hlavní kategorii

− šířka a hloubka kariérních příležitostí ve společnosti
− vzdělávání a rozvoj zaměstnanců
− kvalita vedení
− víra zaměstnanců ve firemní hodnoty a kulturu
− systém odměňování a řízení výkonu
− personální konkurenceschopnost a efektivita HR

Vítězství v kategorii nejobdivovanějších firem obhájila Československá obchodní banka následovaná Komerční bankou a společností L'Oréal. Výsledky vznikají podle hlasování studentů vysokých škol o tom, v které společnosti by chtěli po skončení studií pracovat.

Jiná soutěž zkoumá názor zaměstnanců

Zmíněná soutěž není jedinou tohoto druhu. Už v dubnu zveřejnila poradenská společnost Hewitt Associates výsledky šestého ročníku soutěže Nejlepší zaměstnavatel České republiky. Narozdíl od Zaměstnavatele roku zde rozhodují názory zaměstnanců (včetně středních a vrcholových manažerů), letos jich hlasovalo téměř 13 tisíc.

V kategorii velkých společností vyhrál Microsoft před firmami Vodafone, Tchibo, Logica a ABB. Mezi malými a středními společnostmi byla nejlepší ComAp, následovaná firmami Aquasoft, Merck, GlaxoSmihKline a Bayer.

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Firmy ruší třinácté platy, omezují i další výhody
Byrokratickou knihu jízd nahradí paušální odpočet

 

Právě se děje

Další zprávy