Matky na mateřské kvůli zákonu přicházejí o peníze

Ekonomika Ekonomika, Redakce EKO
28. 5. 2009 14:05
Rodičovská dovolená před krachem zaměstnavatele nechrání. Některé matky pak živoří sotva se třemi tisíci
Jít rychle z jedné mateřské na druhou se nemusí vyplatit. Pokud zaměstnavatel zkrachuje.
Jít rychle z jedné mateřské na druhou se nemusí vyplatit. Pokud zaměstnavatel zkrachuje. | Foto: Reuters

Brno - Jsou na mateřské a místo podpory vypočítané ze svého někdejšího platu mají nárok na částku nedosahující ani ke třem tisícům korun. Nový zákon o zaměstnanosti, který v Česku platí od začátku letošního roku, připravuje některé matky o peníze. O práci přišly, když jejich zaměstnavatel zkrachoval nebo zrušil část podniku, v níž pracovaly.

To jsou totiž jediné dva legitimní důvody, které matky a otce na rodičovské dovolené mohou připravit o práci.

"V některých případech již nemohou počítat s podporou počítanou z průměrného výdělku v zaměstnání, ale pouze s částkou zhruba okolo 3000 korun. V poslední době jsem se setkal se třemi takovými případy," řekl médiím vedoucí Občanské poradny na pražském Jižním Městě, právník Ondřej Načeradský.

Problematická je ta část zákona, hovořící o důchodovém pojištění a době důchodového pojištění. Ještě loni totiž stačila rodičům, kteří v době rodičovské dovolené přišli o práci, pro výpočet podpory z výdělku pouze účast na důchodovém pojištění v délce nejméně 12 měsíců v uplynulých třech letech.

Důchodové pojištění není totéž, co jeho doba

Nyní musí "získat zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění". Pokud se do této doby započte rodičovská dovolená, tedy takzvaná náhradní doba zaměstnání, podpora už se nepočítá podle někdejšího platu, ale je jen o málo vyšší než desetina průměrné mzdy v Česku.

"Pro podporu v nezaměstnanosti již nyní nestačí existence pracovního poměru, ale je třeba získat takzvanou dobu důchodového pojištění. Doba důchodového pojištění je doba, kdy zaměstnanec odvádí pojistné, což se matek či otců na rodičovské dovolené netýká. Takže oni sice mají důchodové pojištění, ale nemají dobu důchodového pojištění, a tudíž mají smůlu," vysvětlil Načeradský podstatu problému.

Taková situace může nastat poměrně jednoduše. Stačí, aby žena nastoupila na mateřskou dovolenou s druhým dítětem jen pár měsíců poté, co po první mateřské nastoupila zpět do práce.

Stát jí pak vyplatí první dva měsíce 3 441 korun, třetí a čtvrtý měsíc 2 753 korun a po zbytek doby 2 524 korun.

To se však vztahuje pouze na ty rodiče, kteří v uplynulých třech letech neodpracovali ani oněch dvanáct měsíců. V případě, že se tak stalo, náhradní doba zaměstnání se nezapočítává a pro výpočet podpory je směrodatná výše jejich platu v někdejším zaměstnání.


 

Právě se děje

Další zprávy