Nejdelší dovolenou mají Dánové. V USA nemají nárok

Petr Gola, Finance.cz
9. 5. 2009 13:30
Zákonný nárok na dovolenou se liší i ve vyspělých zemích
Foto: Aktuálně.cz

Minimální délka dovolené je ve většině zemí upravena zákonem. Jedinou vyspělou zemí, kde je rozsah dovolené ponechán zcela na dohodě mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem, jsou Spojené státy americké.

Někde je zákonné minimum stanoveno v týdnech, někde v pracovních dnech a někde v kalendářních dnech. Pro lepší přehlednost uvádíme v tabulce jen pracovní dny (tj. čtyři týdny jsme pro zjednodušení převedli na 20 dní).

V některých zemích se zákonný nárok na dovolenou zvyšuje s počtem odpracovaných let či délkou vykonávání profese. Například v Polsku se základní dvacetidenní minimální dovolená zvyšuje na 26 dní po odpracování deseti let v zaměstnaneckém poměru.

Jsou státy, kde se nárok na dovolenou liší podle jednotlivých regionů. Například v Kanadě se pohybuje od 10 do 15 dnů. V tabulce vždy uvádíme nejnižší hodnoty.

EU: Alespoň 20 dnů

Ve všech členských zemích Evropské unie činí zákonná dovolená alespoň 20 dnů. V mnoha dalších vyspělých zemích světa je i poloviční.

Vůbec nejdelší dovolenou si mohou užívat občané v Dánsku a Saúdské Arábii (30 dní). Evropské firmy často nabízejí o týden delší dovolenou, než je zákonem stanovená. V Německu některé firmy nabízejí šestitýdenní čerpání dovolené, stejná situace je i ve Skandinávii.

V mnoha zemích EU mají starší občané navíc nárok na dodatkové dny dovolené.

V České republice mají zaměstnanci nárok přinejmenším na čtyři týdny dovolené. U nepodnikatelských subjektů činí minimum pět týdnů, u pedagogických pracovníků osm týdnů. V mnoha firmách však zaměstnavatelé nabízejí jako bonus pátý týden dovolené.

USA: Záleží na dohodě

V USA je smluvní volnost mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem jednoznačně nejvyšší na světě. Zákon nestanoví žádné minimum. Počet nabízených dní dovolené tak může hrát velmi významnou roli při výběru zaměstnavatele. Zatímco například v Česku jedná zaměstnanec se zaměstnavatelem především o výši mzdy, v USA je potřeba si dojednat dovolenou, výpovědní dobu a jiné důležité náležitosti, které jsou v Česku upraveny závaznou normou - zákoníkem práce.

V praxi to vypadá tak, že delší dovolenou než 25 dní za rok má jedno procento zaměstnanců v USA. Nejvíce lidí - čtyřicet procent - má dovolenou kratší než 11 dní ročně.

Japonci prodlužují

Nejkratší dovolenou mají zaměstnanci v asijských zemích. Například v Japonsku však došlo v posledních letech k jejímu prodloužení. Důvodem byl rostoucí počet úmrtí v důsledku přepracovanosti (karoshi problém).

Běžnou praxí v asijských zemích je, že zaměstnanci ani nevyužívají svůj zákonný nárok a celou dovolenou za rok ani nevyčerpají.

Kompletní verzi článku najdete na Finance.cz

Foto: Aktuálně.cz
Praktické rady:
Máte mzdový výměr? Snadno můžete přijít o peníze
 Ještě vám nepřišla výplata? Podívejte se, co dělat
Kdy vám firma může snížit mzdu a jak se bránit
Znáte jako zaměstnanci svá práva? Otestujte se

 

Právě se děje

Další zprávy