Podívejte se, jak roste nezaměstnanost v regionech

Petr Kučera Petr Kučera, pek
8. 4. 2009 16:12
GRAFIKA: Kde zbývají volná místa a kde přibylo nejvíce lidí bez práce
Míra nezaměstnanosti podle okresů (klikněte pro zvětšení mapy)
Míra nezaměstnanosti podle okresů (klikněte pro zvětšení mapy) | Foto: MPSV

Praha - Nezaměstnanost podle očekávání rostla i v březnu, přestože už ne tak strmě jako v předchozích dvou měsících. Míra nezaměstnanosti se zvýšila na 7,7 procenta z únorových 7,4 procenta. Počet uchazečů o práci, kteří mohli bezprostředně nastoupit do zaměstnání, vzrostl na 448 912 lidí.

Oproti únoru se situace nejvíce zhoršila v okrese Rychnov nad Kněžnou (nárůst nezaměstnanosti o 13,2 %) a poměrně překvapivě také v těsném okolí Prahy (o 13 % v okrese Praha-východ). Oba regiony na tom nicméně zůstávají relativně dobře, míra nezaměstnanosti je tam hluboko pod celostátním průměrem.

Zatímco v únoru rostla nezaměstnanost ve všech okresech, v březnu se našly čtyři výjimky. Zlepšení v okresech Jeseník, Louny, Český Krumlov a Písek je ale nepatrné (nejvíce klesla nezaměstnanost na Písecku - o necelá čtyři procenta).

Celkově nejhůře na tom jsou stále okresy Most, Jeseník a Bruntál. Naopak nejméně registrovaných uchazečů o práci je tradičně v Praze a jejím nejbližším okolí. Za nimi zůstávají Mladá Boleslav a Benešov, nezaměstnanost v obou okresech už ale překročila čtyři procenta.

Od začátku roku prudce klesl počet volných pracovních míst. Ještě vloni v srpnu jich bylo téměř 151 000, ke konci letošního března je to jen 55 412. Oproti únoru zbylo téměř 9500 volných míst.
 

Na jedno volné místo už připadá v průměru 8,1 uchazeče (v lednu to bylo 5,8 a v únoru 6,6). Nejhorší situace zůstává v okrese Jeseník s téměř šedesáti uchazeči na jedno volné místo (ještě v prosinci to bylo "jen" 27).

Foto: Aktuálně.cz
Praktické rady:
Ještě vám nepřišla výplata? Podívejte se, co dělat
 
Máte mzdový výměr? Snadno můžete přijít o peníze
Kdy vám firma může snížit mzdu a jak se bránit
Výpověď z práce musí mít důvod, radí expertka online

 

Právě se děje

Další zprávy