Absurdita roku: Poctivé firmy zaplatí daň dvakrát

Petr Kučera Petr Kučera
21. 11. 2013 13:50
Výsledky ankety, která upozorňuje na byrokratické povinnosti komplikující podnikání
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Stát nedokáže vybírat daně a přenesl tuto povinnost na poctivé podnikatele. Ti tak mohou zaplatit dvounásobnou DPH. Takzvané ručení za odvedenou daň, které prosadilo ministerstvo financí pod vedením Miroslava Kalouska, získalo nejvíce hlasů v anketě Absurdita roku.

Výsledky sedmého ročníku akce, která upozorňuje na nesmyslné byrokratické povinnosti komplikující podnikání v Česku, ve čtvrtek vyhlásil pořádající deník Hospodářské noviny.

O nelichotivý titul se ale letos dělí dvě nařízení. Druhou Absurditou roku je postup Generálního finančního ředitelství a České správy sociálního zabezpečení, které neumožňují podávání přiznání a některých vybraných hlášení v elektronické podobě ve formátu PDF. Na tuto komplikaci už v květnu upozornil online deník Aktuálně.cz.

Ručení za daň? Změnu nečekejte

Aby stát předešel daňovým únikům na DPH, přenesl odpovědnost za nespolehlivého plátce na podnikatele, který s ním obchoduje. Podnikatelé tak musí vedle spolehlivosti v obchodním styku prověřovat i daňovou disciplínu u obchodního partnera.

To podle podnikatelů vyvolává nepřiměřenou administrativní zátěž. Navíc při některých obchodních vztazích, například při nákupu pohonných hmot, nákupů ve stavebnictví za hotové a podobně, kdy plátce není on-line připojen k internetu, nelze ověřit spolehlivost partnera.

Institut nespolehlivého plátce tedy zasahuje všechny plátce daně a nikoliv jen cílovou skupinu, která se dopouští daňových úniků.

"Nemohu slíbit, že s tím něco uděláme," reagovala mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová. Zdůrazňuje, že jde o důležitý nástroj boje proti daňovým únikům.

Elektronicky, ale ne v PDF

Jedním z hlavních cílů zavedení datových schránek bylo zrovnoprávnit elektronickou formu s "papírovou" a ušetřit tak lidem čas i peníze. Zákon z roku 2008 říká, že podání učiněné prostřednictvím datové schránky má stejné účinky jako úkon učiněný písemně a podepsaný.

Například z pohledu finančního úřadu by tedy mělo vyjít zcela nastejno, pokud živnostník předá vyplněný formulář daňového přiznání "klasickou" formou (osobně na podatelně, případně zašle poštou), nebo zda stejný formulář podá elektronicky prostřednictvím datové schránky.

Živnostníci už se ale přesvědčili, že tak jednoduché to není. Přestože poslali přes svou ověřenou datovou schránku zcela shodný formulář vytvořený nebo naskenovaný ve formátu PDF, finanční úřad takové podání neuznal. V předchozích dvou letech navíc živnostníkům hrozila pokuta ve výši minimálně 500 korun stejně jako v případě, kdy by daňové přiznání vůbec nepodali.

S tím, že se tato komplikace dělí o letošní titul Absurdita roku, mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová nesouhlasí. „Na daňovém portálu je možné podat daňové přiznání jednoduchou cestou," tvrdí.

 

Právě se děje

Další zprávy