Česká mobilní peněženka zklamala. Ovládne ji spořitelna

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
24. 10. 2013 13:37
Projekt Mobito měl dosud osm akcionářů, šest z nich nyní prodalo svůj podíl České spořitelně.
Aplikace Mobito v mobilu.
Aplikace Mobito v mobilu. | Foto: Mopet CZ

Praha - Česká spořitelna získala většinový podíl ve společnosti Mopet CZ, která vyvinula a provozuje službu Mobito. Ta umožňuje platby přes mobilní telefony, jež lze posílat přímo na telefonní číslo.

Až doposud měla firma Mopet CZ osm akcionářů. Kromě České spořitelny šlo o další tři banky - GE Money Bank, Raiffeisenbank a UniCredit Bank - a tři tuzemské operátory - T-Mobile, Telefónica a Vodafone.

Šest akcionářů akceptovalo nabídku České spořitelny a na dnešní valné hromadě společnosti Mopet CZ podepsali smlouvy převádějící podíl právě do rukou největší tuzemské banky. Definitivně bude převod hotový zhruba do 14 dnů, kdy se změna vlastnické struktury zapíše do depozitáře, což lze označit za formalitu.

Online deníku Aktuálně.cz informaci potvrdil zdroj obeznámený s výsledky čtvrteční valné hromady, který si ale nepřál být jmenován.

Česká spořitelna tak po dokončení všech formalit nově ovládne sedm osmin (87,5 %) společnosti, zbylou osminu si ponechala UniCredit Bank. Cenu transakce žádná ze společností komentovat nechce. Server MarketingSalesMedia v září psal, že "podle informací na trhu" Česká spořitelna akcionářům nabízela odkup podílů za symbolických sedm korun.

„Ano, jsme stále akcionáři. Věříme, že nová akcionářská struktura otevře Mopetu lepší možnosti se dále rozvíjet. V současné době jednáme a zvažujeme, jaká by měla být role UniCredit Bank a jak můžeme rozvoji Mobita nejlépe pomoci," řekl Aktuálně.cz Petr Plocek, mluvčí UniCredit Bank.

Milionové obraty, desetimilionové ztráty

Ostrý provoz Mobita spustil Mopet CZ v září 2012. Zakladatelé tehdy plánovali, že do roka od spuštění získají minimálně 150 tisíc uživatelů, nejlépe aktivních. Po roce ale mají 40 až 50 tisíc registrací a z toho jen menší část tvoří lidé, kteří opravdu Mobitem platí.

Aktivních uživatelů tak má Mobito řádově jednotky tisíc, což stačí pouze na obrat v řádech jednotek milionů korun měsíčně.

Šéf společnosti Filip Zeman to přisuzuje takřka nulové propagaci Mobita, když dosavadní akcionářská struktura brzdila investiční „apetit" jednotlivých vlastníků. To by měla změnit právě Česká spořitelna.

Za loňský rok skončilo hospodaření firmy ve ztrátě 57,435 milionů korun, také pro letošní rok se počítá se ztrátou v řádech desítek milionů korun. Mopet CZ dnes zaměstnává zhruba 15 lidí.

Problémem Mobita je nízký počet prodejních míst, která platby akceptují. I s internetovými obchody je jich celkem zhruba 1500. Z větších obchodníků službu podporují například Datart, Electronics, Fokus Optik, Sportisimo nebo hračkárny Pompo. Zhruba třicet procent všech transakcí pak zákazníci Mobita realizují při online sázkách v Tipsportu, nově Mobito akceptuje i Fortuna. Oblíbené je také dobíjení kreditu u mobilních operátorů.

I pro "hloupé" telefony

Mobito je na rozdíl od podobných aplikací karetních společností Visa či MasterCard službou vyvinutou v Česku a primárně pro český trh. Právě toto lokální omezení je podle některých odborníků jednou z dalších brzd pro rozvoj Mobita.

Na druhou stranu své kvality Mobito prokázalo, když v březnu 2013 obsadilo v konkurenci padesáti projektů druhé místo v kategorii Best NFC/Mobile Money Product or Service mezinárodní soutěže Global Mobile Awards, která proběhla při příležitosti World Mobile Congress v Barceloně.

Mobito umožňuje kromě plateb u obchodníků i okamžité posílání peněz mezi dvěma mobilními telefony. I tyto platby - stejně jako platby u obchodníků - jsou zdarma a jsou provedeny okamžitě. Naposledy se s touto funkcí Mobito stalo partnerem Jízdomatu, kde se lidi domlouvají na spolujízdách.

Službu mohou využívat nejen majitelé chytrých telefonů, dá se používat na všech telefonech přes systém USSD, tedy zjednodušeně řečeno přes systém velice podobný SMS zprávám.

Vstupní branou k Mobitu je buď aplikace pro chytrý telefon, nebo registrace na webu mobitoplatito.cz. Klienti čtyř bank, které byly původními akcionáři Mopetu, mohou Mobito propojit rovnou se svým bankovním účtem. Dále Mobito umožňuje i "nahrání" peněz bankovním převodem či přes platební kartu. Dobití kreditu na Mobitu přes kartu je zpoplatněno třemi korunami plus 1,5 procenta z výše převáděné částky. Tento poplatek neplatí pouze držitelé karet od Raiffeisenbank, která nabití Mobita přes karty procesuje.

 

Právě se děje

Další zprávy