Nejlevnější účty pro podnikatele. Za rok ušetří tisíce

Petr Kučera Petr Kučera
21. 9. 2012 5:45
Účet zdarma je i pro podnikatele. Tři příklady a kalkulačka
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Bezplatné nebo levné bankovní účty jsou dostupné i pro podnikatele, tedy osoby samostatně výdělečně činné nebo majitele menších firem.

Zatímco "běžní" lidé mohou díky těmto účtům ušetřit více než tisícovku ročně, podnikatelé takovou částku ušetří už za měsíc. Rozdíly mezi poplatky, účtovanými různými bankami, jsou zde totiž výrazně vyšší než u nepodnikatelů.

Částka kolem 12 tisíc ročně, kterou v mnoha případech zbytečně vydávají na poplatcích, je přitom pro některé drobné podnikatele zanedbatelná. Oproti rozšířenému mínění totiž podnikatel není automaticky "milionář", ale často jde o člověka se zcela stejným měsíčním příjmem, jako má zaměstnanec.

Připravili jsme tři modelové příklady, jak ušetřit. Do porovnání jsme zařadili jen účty určené výslovně pro podnikající fyzické osoby a malé firmy.

V praxi není vyloučeno, aby OSVČ - zejména pokud provádí relativně málo transakcí - využívaly i běžné účty pro "občany", jejichž porovnání jsme přinesli v samostatném článku. Zákaz využívat tyto účty i pro drobné či nepravidelné podnikání nevyplývá ze zákonů, ale jen případně ze smluvních podmínek bank.

Je to diskriminace?

U většiny bank - s výjimkou Fio a nově i mBank - přitom lze hovořit o diskriminaci lidí, kteří se místo zaměstnání rozhodnou "živit sami".

Příkladem je třeba živnostník, vydělávající si měsíčně kolem 30 tisíc korun. Proč musí platit bance až několikanásobně vyšší poplatky než zaměstnanec se shodným příjmem? (Na to zkusíme najít odpověď v příštím článku).

Typický příklad neexistuje

Podívejme se už ale na konkrétní výpočty. Jak potvrzuje ředitel analytické agentury Scott&Rose Michal Mošnička, najít "typického" majitele účtu je v případě podnikatelů nemožné. Co člověk, to zcela jiné bankovní chování. Vybrali jsme proto tři konkrétní příklady, přičemž na závěr nabízíme kalkulačku, v níž si lze spočítat jakoukoliv jinou situaci.

Tabulka ukazuje, že jediný zcela bezplatný účet pro podnikatele nyní nabízí Fio banka. Díky úročení zůstatku na běžném účtu dokonce klient "vydělá" přes čtyři koruny měsíčně, ovšem před zdaněním a bez započtení inflace.

Dvojka na trhu, mBank, dosud podnikatelům účtuje jen tříkorunový poplatek za odchozí platby. Je sice výrazně levnější než zbytek konkurence, nicméně od začátku listopadu bude zcela zdarma. mBank se totiž rozhodla sjednotit sazebníky pro podnikající i nepodnikající osoby, takže poplatek za odchozí platby ruší.

Druhý příklad ukazuje, co s pořadím udělá, pokud má živnostník vysoké příjmy (v průměru mu na účet přijde v součtu 180 000 korun měsíčně, i když většinu z toho vzápětí použije na zaplacení nákladů) a současně pracuje s hotovostí, proto část peněz pravidelně nosí na pobočku banky.

I zde vyhrála Fio banka zejména díky tomu, že hotovost (nad 1000 korun) lze vkládat na pobočkách zdarma. Není to sice tak rozsáhlá síť jako u velkých bank, nicméně poboček je už sedmdesát a postupně přibývají i v "okresních" městech.

Naopak ze srovnání vypadla mBank - jako čistě internetová banka nemá žádné klasické pobočky s pokladnami, které by umožnily jednoduché vložení hotovosti na účet.

Druhé v pořadí -  IQ Profesní konto od LBBW - je určeno jen pro takzvaná svobodná povolání.

Třetí - Podnikatelské eKonto od Raiffeisenbank - vychází relativně levně díky tomu, že klientovi přichází na účet hodně peněz a na účtu mu navíc dost zůstává. Bez těchto výhod by standardní cena vycházela na více než pětistovku měsíčně.

Třetí příklad pak ukazuje, o kolik se účty prodraží, pokud klient provádí platby do zahraničí - byť je jich jen málo a jen v rámci Evropské unie.

Zde už nyní vychází nejlépe mBank, ale od listopadu bude zcela zdarma. Zruší totiž poplatky za odchozí i příchozí europlatby, už nyní neúčtuje ani poplatky za výběr ze zahraničních bankomatů (nad 2500 korun).

Fio banka nabízí bezplatné platby na a ze Slovenska. Oproti ostatním konkurentům má levné europlatby (50 korun za odchozí a 25 korun za příchozí transakci), tentokrát jí to ale stačí jen na druhé místo.

Měsíční náklady u konkurence jsou v tomto případě už mnohonásobně vyšší.

Jak už jsme napsali v úvodu, bankovní potřeby jednotlivých podnikatelů se výrazně liší. Někdo může dávat před levným účtem přednost co nejširší nabídce služeb, která u "nízkonákladových" bank nebývá tak kompletní jako u velkých bank. Konkrétní náklady si lze individuálně spočítat v následující kalkulačce.

Ranní káva nad Financial Times.
Ranní káva nad Financial Times. | Foto: Reuters
Nejlepší účet s nejnižšími poplatky najdete rychle
a jednoduše. Zkuste online kalkulačku na webu Finparáda.cz a spočítejte si, kolik za vybrané služby zaplatíte!
 

Právě se děje

Další zprávy