Šikana kvůli švarcsystému musí skončit, chce ODS

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
12. 9. 2012 6:00
ODS navrhuje po necelém roce platnosti zákona jeho změnu, Drábek je proti
Foto: Jan Langer

Praha - Podnikatelům, kteří si stěžují na zpřísněné kontroly v souvislosti s potíráním švarcsystému, vyrazili podle svých slov na pomoc zástupci Občanské demokratické strany (ODS) a Strany soukromníků České republiky.

Připravují návrh zákona, který by podnikatele a firmy zbavil povinnosti mít u sebe na pracovišti pro případ kontroly neustále kopie pracovních smluv či dohod.

"Podnikatelé si dnes stěžují na přehnané kontroly z pracovních úřadů, které se snaží potírat takzvaný švarcsystém. Proto přicházíme s řešením, které zjednoduší administrativu," vysvětluje předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

"Navrhneme vypustit ze zákoníku práce dosavadní definici závislé práce s tím, že závislou prací v pracovněprávním vztahu budou nově všechny aktivity, které nelze definovat jako podnikání," doplňuje Stanjura.

Definice závislé práce je přitom v zákoně nově od počátku roku 2012, odkdy platí také přísnější postihy za švarcsystém. Firmy nyní mohou dostat pokutu od čtvrt milionu až do deseti milionů korun a lidem pracujícím na živnostenský list hrozí pokuta až 100 tisíc korun.

Drábek je proti

Má však návrh skutečnou šanci na úspěch, když nová pravidla prosadil koaliční kabinet jen nedávno? "Náš návrh považujeme za realistický a určitě má šanci i u obou našich koaličních partnerů, kteří se otevřeně hlásí k podpoře podnikání," tvrdí Stanjura.

Jiný názor má ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), který od letošního roku prosadil zpřísnění legislativy. "Trochu to na mne působí jako snaha uměle vytvořit nějaké pěkné předvolební téma, kolegové by se ale měli porozhlédnout jinde," reaguje Drábek.

"Trestáme nepoctivé podnikatele, a to by snad měl být společný zájem nejen politických stran, ale i podnikatelů samotných. Ten, kdo porušuje předpisy, nepoškozuje jen stát, ale vytváří nerovné konkurenční prostředí a parazituje na poctivých firmách," doplňuje Drábek.

Foto: Jan Langer
Čtěte také:
Švarcsystém připravuje stát o 90 % příjmů. Díky paušálu
Drábkův boj proti práci načerno: Skoro 100 000 kontrol
Drábek přitvrdil. Pokuty za práci načerno jsou 3x vyšší

Právník: nedává to smysl

Co návrhu říká právník? „Nepovažujeme ho v podobě, v jaké je prezentován v tiskové zprávě, za příliš šťastný. Vypuštění definice a její nahrazení neurčitým pojmem by naopak spíše vedlo k nejistotě v tom, co má být za nelegální práci považováno,“ říká Jan Procházka, advokát z kanceláře Ambruz & Dark/Deloitte Legal.

„Dokonce by podle mého názoru v takovém případě za nelegální práci mohla být označována činnost, která současnou definici nelegální práce nesplňuje,“ doplňuje Procházka.

Pouhé odstranění definice závislé práce ze zákoníku práce nepovede podle Procházky ani ke zjednodušení administrativy spojené s povinným uchováváním kopií pracovních smluv na pracovišti. Povinnost zaměstnavatelů uchovávat na pracovišti kopie pracovních smluv a jiných dokladů je totiž obsažena v zákoně o zaměstnanosti.

„Řešením by tak bylo pouze vypuštění této povinnosti ze zákona o zaměstnanosti a předně změna interpretace této povinnosti Státním úřadem inspekce práce, který ve svém metodickém pokynu zavazuje inspektory nepředložení těchto dokladů přímo při kontrole vyhodnotit jako nelegální práci.,“ uzavírá svůj komentář právník Procházka.

Přesto je ODS podle Stanjury připravena zpracovat paragrafové znění a předložit v průběhu letošního podzimu.

ODS odmítla snížení paušálů

Měl by tedy podle ODS být švarcsystém legální? "Smluvní vztah mezi živnostníkem a podnikatelem není nelegální," odpovídá nepřímo šéf poslanců ODS.

Švarcsystém, který na začátku devadesátých let vymyslel benešovský podnikatel Miroslav Švarc, se v Česku rozmohl i díky štědře nastaveným výdajovým paušálům, které je možné využívat bez omezení.

Jejich hlavní smysl má spočívat právě ve zjednodušené administrativě, kdy drobní podnikatelé nemusejí archivovat doklady a vést účetnictví, ale podle oboru své činnosti si mohou od výdělku odečítat paušálem 40 až 80 procent.

O snížení současné výše paušálů uvažoval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), narazil ale na odpor právě z ODS. Vláda se dohodla alespoň na kompromisu - ten má od příštího roku zabránit využití paušálu při současném uplatnění daňových slev na děti a manžela/manželku.

Mimochodem i tuto dohodu nyní zpochybňují „rebelující" poslanci ODS, kvůli nimž minulý týden neprošel vládní daňový balíček opětovným hlasováním v Poslanecké sněmovně.

Snížení paušálů na úroveň roku 2005 dlouhodobě požaduje i opoziční ČSSD.

Švarcsystém připravuje stát o peníze

Jak online deník Aktuálně.cz vypočítal již dříve, z lidí pracujících v režimu švarcsystému má státní kasa i o 90 procent menší příjmy než z řádného zaměstnance.

Kritici omezování paušálů ale namítají, že není jisté, o kolik více by státní kasa vydala například na podpoře v nezaměstnanosti, kdyby lidé dnes pracující na živnostenský list o tuto práci přišli, protože by na ně zaměstnavatel ve standardním režimu neměl prostředky.

 

Právě se děje

Další zprávy