Státní podniky porušují zákon, nezveřejňují výsledky

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
15. 2. 2012 22:31
Všechny firmy zapsané v obchodním rejstříku musí zveřejnit svou účetní závěrku

Praha - Největší problém státních podniků představuje zveřejňování účetních závěrek. Povinnost uloženou zákonem za rok 2010 splnilo jen 28 procent těchto podniků.

Naopak nejspolehlivější jsou akciové společnosti, i mezi nimi ale zákonnou povinnost za rok 2010 splnilo jen 48 procent firem. Vyplývá to z analýzy společnosti CCB - Czech Credit Bureau.

Všechny firmy, které jsou zapsané v obchodním rejstříku, mají povinnost zveřejnit svou účetní závěrku, a to nejpozději do konce následujícího roku.

Účetní závěrka dává přehled o hospodaření společnosti v daném roce, a může tak být důležitým vodítkem například pro obchodní partnery.

"U firem, které před veřejností tají své výsledky, je výskyt bankrotů vyšší než u těch, které účetní závěrku pravidelně zveřejňují," upozorňuje Věra Kameníčková, vedoucí analytického oddělení společnosti CCB - Czech Credit Bureau.

Spolehlivé akciovky a družstva

Za rok 2008 uveřejnilo účetní závěrku 69 procent akciových společností, o rok později to bylo obdobné (68 %), za rok 2010 je to zatím 48 procent.

Podobně plní svou povinnost i družstva. Ta za rok 2008 zveřejnila účetní závěrku v 59 procentech případů, v roce 2009 v 61 procentech a v roce 2010 zatím ve 41 procentech.

Naopak nejrozšířenější právní forma obchodních společností - společnost s ručením omezeným - povinnost zveřejňovat účetní závěrky podceňuje. Za rok 2008 ji zveřejnilo 44 procent, za rok 2009 to bylo 47 procent a za rok 2010 jen 33 procent.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Daňové ráje i pekla. Nový žebříček finančních úřadů
Koupili jste víno? Bez hlášení hrozí milionová pokuta

„Je s podivem, že řada firem nerespektuje zákony a své účetní závěrky nezveřejňuje. Úřady přitom mají možnost v takovém případě ukládat sankce, které by mohly nejen o něco vylepšit příjmy státního rozpočtu, ale zejména přispět k větší průhlednosti trhu a ke snížení rizika podnikání," říká Kameníčková.

Nejméně spolehlivé jsou při plnění této povinnosti státní podniky. „Jejich počet se rok od roku snižuje. Počet těch, které účetní závěrku uloží do obchodního rejstříku, klesá ještě rychleji. Za rok 2008 uveřejnilo účetní závěrku jen 30 procent, v roce 2009 se podíl navýšil na 37 procent, ale za rok 2010 spadl na 28 procent," dodala Kameníčková.

Počty se ještě změní

Zveřejněná čísla nejsou konečná. Některé firmy ukládají tradičně účetní závěrky i po řádném termínu. Tím je podle zákona 31. prosinec roku následujícího po účetním období.

Například z těch společností, které účetní závěrku za rok 2009 dosud zveřejnily, ji v řádném termínu uložilo 76 procent akciových společností, 74 procent společností s ručením omezeným a 80 procent státních podniků a stejný podíl družstev.

"Povinnost zveřejňovat účetní závěrku vyplývá ze dvou zákonů a zároveň podléhá ze zákona sankcím. Přestože většina firem svou povinnost v této oblasti neplní, mnohé i dlouhodobě, doklady o tom, že by byly sankcionovány, nejsou k dispozici," uzavírá Kameníčková.

 

Právě se děje

Další zprávy