Firmu Koryna s finančními problémy koupil L. A. Bernkop

ČTK ČTK, Věra Tůmová
20. 1. 2012 12:36
Koryna dluží zaměstnancům, dodavatelům i za nájem
Foto: Kaspen/Jung v. Matt

Praha - Společnost Koryna nábytek, jeden z největších výrobců kuchyní v Česku, na konci roku 2011 koupil podle Hospodářských novin (HN) výrobce ohýbaného nábytku L. A. Bernkop 1883. Jediným akcionářem nového vlastníka Koryny L. A. Bernkop je přitom společnost Proinvesta podnikatele Tomáše Halámka, píše deník. Halámkovo jméno podle HN figuruje v dalších, vzájemně se vlastnících společnostech.

Od počátku loňského roku Koryna postupně čelila pěti insolvenčním návrhům, jak vyplývá z Insolvenčního rejstříku. Podle HN se potýká s finančními problémy.

Dluhy kam se podíváte

Deník s odvoláním na Insolvenční rejstřík píše, že Koryna dluží dodavatelům  a také více než milion korun na nájemném. Téměř čtvrt milionu nezaplatila na mzdách svým zaměstnancům. Některé dluhy nejsou přitom spláceny od počátku minulého roku.

Prohlédněte si průměrný český obývák:

1

"Je mnoho napálených zaměstnanců, kteří nedostali mzdu i pět měsíců. Bývalí kolegové, kteří z firmy odešli včas a řešili nezaplacené mzdy přes návrh na insolvenci, byli úspěšní. Já jsem příliš dlouho čekal. Dnes je již situace horší, nemají z čeho zaplatit. Dluží snad všem, co tam jsou," řekl deníku bývalý zaměstnanec firmy Karel Selucký.

Představitelé Koryny nechtěli situaci komentovat. "Obraťte se na nové majitele," řekl HN jeden z původních vlastníků firmy, Antonín Kalfas, který v Koryně nadále pracuje jako nákupní ředitel. K situaci se nechtěli vyjadřovat ani zástupci L. A. Bernkop.

Nábytek ze světových veletrhů:

Nábytkáři to nemají jednoduché

Koryně podle HN předloni klesly tržby na 294,2 milionu korun z 429 milionů Kč v roce 2009. Zároveň se firma předloni propadla do ztráty 76 milionů korun po zisku 7,5 milionu o rok dřív. Závazky po lhůtě splatnosti Koryně v roce 2010 vzrostly na 41,8 milionu korun z 25,9 milionu v roce 2009.

Ostatní výrobci nábytku potvrzují, že situace na trhu není růžová. "Stavební průmysl stagnuje, nevíme, jak se to bude vyvíjet dál. Víme, že některé firmy jsou v potížích, my jsme ale pokles ve výrobě v loňském roce nezaznamenali," řekl deníku Štěpán Vondrášek z JN Interiér. Propouštět již dříve musely třeba nábytkářské firmy Ton a Jitona.

 

Právě se děje

Další zprávy