Obce chtějí zdražit start živností, vláda je ale proti

Petr Kučera Petr Kučera
27. 10. 2011 21:10
Návrh: Zvyšme poplatky na dvojnásobek, ať nedoplácíme na živnostenské úřady
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Svaz měst a obcí navrhuje zdražit správní poplatky při zahájení živnostenského podnikání na dvojnásobek.

Ministerstvo průmyslu a obchodu, pod nějž patří podpora podnikání, je však zásadně proti. Do chystané novely živnostenského zákona proto požadavek svazu nezařadilo.

Zvyšování správních poplatků spojených se vstupem do živnostenského podnikání není podle ministerstva v souladu s koncepcí snižování zátěže podnikatelů.

Svaz měst a obcí chtěl zvýšit čtyři správní poplatky. Argumentuje přitom, že se nezvýšily od roku 1992. Zatímco poplatek ohlášení živnosti činil v roce 1993 zhruba téměř 17 % měsíční průměrné mzdy, postupně klesl jen na 4,23 %.

Ohlášení živnosti při vstupu do živnostenského podnikání mělo zdražit z jednoho na dva tisíce korun, stejně jako přijetí žádosti o koncesi při vstupu do živnostenského podnikání. Další ohlášení živnosti či přijetí další žádosti o koncesi mělo zdražit z 500 na 1000 korun.

Svaz připomíná, že zajištění chodu živnostenských úřadů je finančně čím dál náročnější, protože příspěvek na takzvaný přenesený výkon státní správy klesá. Zvýšení náklady pak jdou na úkor vlastního rozvoje obcí.

Před třemi lety navíc tehdejší novela živnostenského zákona přinesla velké snížení správních poplatků. Od července 2008 v zásadě stačí ohlásit pouze jednu volnou živnost namísto původních až 125, hradí se tedy pouze jeden správní poplatek.

 

Právě se děje

Další zprávy