Stát podpoří průmyslový výzkum půl miliardou korun

Petr Kučera Petr Kučera
15. 6. 2011 14:48
Podnikatelé mohou žádat o dotace na výzkumné projekty určené pro uplatnění na trhu
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Od středy 15. června mohou podnikatelé znovu žádat o dotace z programu TIP, z něhož půjde na podporu výzkumu a vývoje ve firmách přes půl miliardy korun

Podle odhadů ministerstva průmyslu a obchodu, který program otevřelo, by díky němu mohly odstartovat desítky nových výzkumných projektů.

"Program motivuje firmy k investicím do původního českého průmyslového výzkumu a vývoje. Má totiž jednu hlavní podmínku - výsledky podpořených projektů musejí mít reálnou šanci uplatnit se na trhu a nesmí končit jenom v šuplíku. Celkem takových projektů v příštím roce podpoříme kolem 150," říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Letošní ročník programu TIP je už čtvrtým v pořadí. "V předchozích letech jsme díky němu pomohli uskutečnit přes 700 výzkumných a vývojových projektů, které si dosud rozdělily 6,3 miliardy korun," upřesňuje Petr Očko, ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje ministerstva průmyslu a obchodu.

Čas jen do konce července

Firmy se do programu TIP mohou přihlásit do konce července přímo u ministerstva průmyslu a obchodu. To už také několik týdnů s potenciálními účastníky programu jejich projekty konzultuje tak, aby podnikatelé zvládli svoje výzkumné plány dobře připravit.

Do programu se mohou přihlásit všechny právnické i fyzické osoby se sídlem v České republice. Jejich výzkumné projekty by měly být zaměřené na výzkum a vývoj nových materiálů a výrobků, nové progresivní technologie a na nové informační a řídicí systémy; to všechno s přednostním využitím na území ČR. Dotace může pokrýt až 80 procent nákladů.

Podle Jaroslava Škvrny ze společnosti Deloitte, který má na starost oblast výzkumu, vývoje a vládních pobídek, je TIP důležitým nástrojem pro stimulaci výzkumu a vývoje v podnikání.

"Řada společností čekala na tuto příležitost, zejména podniky z pražského regionu a z odvětví, jakým je ocelářský průmysl, jaderná energetika a těžební průmysl, které nemohou využívat téměř žádných forem peněžních dotací," říká Škvrna.

"Věříme tomu, že i přes velmi krátkou dobu, kterou Ministerstvo poskytlo na přípravu žádostí, a subjektivní hodnotící kritéria budou předloženy a vybrány projekty, které nabízejí skutečně inovativní řešení a konkurenční výsledky," dodává. 

Škvrna připomíná, že podle nejnovější zprávy o konkurenceschopnosti zemí Evropské unie je Česká republika z hlediska inovací pod průměrem EU.

 

Právě se děje

Další zprávy