Nová podpora pro začínající podnikatele, stát dá záruku

Petr Kučera Petr Kučera
14. 6. 2011 12:05
Začíná příjem žádostí do nového programu bankovních záruk pro začínající podnikatele

Praha - Nový program bankovních záruk pro začínající podnikatele vyhlásily ministerstvo průmyslu a obchodu s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou. Příjem žádostí začíná ve středu 15. června.

Zvýhodněnou záruku je možné získat k úvěru až do výše tří milionů korun. "Podle našich odhadů by prostředky, které jsou teď v programu k dispozici, mohly začínajícím podnikatelům pomoct dosáhnout na úvěry v celkové hodnotě až 150 milionů korun," říká Petr Očko z ministerstva průmyslu a obchodu.

Zmíněnou podporu mohou získat malé podniky do deseti zaměstnanců s nejvýše tříletou historií. Úvěr je možné použít na pořízení investic a zásob. Zvýhodněná záruka pokryje až 80 procent jistiny zaručovaného úvěru.

"Jinými slovy ze zvýhodněného úvěru lze nový podnik postavit a vybavit potřebnými technologiemi i zásobami nutnými k provozu. Záruku mohou získat firmy nejen ze zpracovatelského průmyslu, ale i z mnoha dalších oborů podnikání," upřesňuje Očko.

Záruku je možné získat na úvěry od bank, které o tom mají uzavřenou smlouvu s Českomoravskou záruční a rozvojová bankou. "To v praxi znamená od většiny bankovních domů v České republice," říká Očko.

 

Právě se děje

Další zprávy