Firmy mohou žádat o dotace na vzdělávání zaměstnanců

ČTK ČTK
30. 5. 2011 13:35
Rozděleno bude celkem 850 milionů korun

Praha - Firmy z vybraných odvětví mohou od úterý v rámci projektu Vzdělávejte se pro růst! žádat o dotaci na vzdělávání svých zaměstnanců. Z dotace mohou při školení či rekvalifikaci hradit i náklady na mzdy pracovníků.

Rozděleno bude celkem 850 milionů korun, žádosti o dotace je možné odevzdávat na úřadech práce. Informovalo o tom ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

Peníze na vzdělání pracovníků mohou v projektu získat firmy i podnikatelé se zaměstnanci v odvětvích strojírenství, stavebnictví, nezávislý maloobchod, pohostinství a gastronomie, terénní sociální služby a odpadové hospodářství.

Čtěte také
Autor fotografie: Jan Langer

Z finančního příspěvku mohou zaměstnavatelé hradit vzdělávání nynějších i nových pracovníků. Současně na dobu školení či rekvalifikace dostanou peníze na platy vzdělávaných zaměstnanců. Na mzdové náklady jednoho zaměstnance můžou firmy získat maximálně 24 tisíc korun měsíčně.

Zaměstnavatelé mohou na svůj projekt čerpat až 500 tisíc korun měsíčně. Podnikům s nadregionálním dosahem, tedy s více než tisícovkou zaměstnanců nebo s provozovnami ve více než dvou okresech, může generální ředitel úřadu práce poskytnout příspěvek i nad uvedený limit. Na jeden projekt se bude příspěvek poskytovat až po dobu 18 měsíců.

Projekt potrvá do 31. července 2013, vzdělávací aktivity musí být ukončeny k 31. květnu téhož roku. Podle materiálů dostupných na webových stránkách MPSV bude během letoška kvůli organizačním změnám v rámci Úřadu práce ČR možné žádat o příspěvek na vzdělávací aktivity ukončené nejpozději do konce letošního roku.

 

Právě se děje

Další zprávy