Daňové úniky: Policie získá víc dat od finačních úřadů

ČTK ČTK
19. 5. 2011 15:32
V oblasti pohonných hmot doměřila daňová správa téměř 12 miliard korun
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministerstvo financí chce zintenzivnit boj proti daňovým unikům a plánuje řadu změn. Například chystá od příštího roku rozšířit přístup k údajům z daňového řízení pro specializované policejní složky a Generální inspekci bezpečnostních sborů.

Změnit by se měla i struktura finančních úřadů nebo i daňové zákony. Ve středu to uvedl ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09. 

"Za již platnou významnou novinku považuji možnost stanovit daň i po uplynutí lhůty v případě odhalení daňového trestního činu, kterou jsme od počátku roku zavedli v novém daňovém řádu," řekl ministr financí s tím, že daňový řád představuje jeden ze tří pilířů daňové reformy. Dalším pilířem je reorganizace daňové správy a vznik Jednoho inkasního místa.

V rámci restrukturalizace daňové správy by celkem 199 finančních úřadů mělo nahradit 14 finančních úřadů s krajskou působností. Zbylé úřady se stanou pouze pracovišti, které bude moci přesouvat podle potřeby. Zároveň vznikne specializovaný daňový úřad pro firmy s obratem nad dvě miliardy korun.

Tuzemských specifikem v případě daňových úniků je podle ředitele Generálního finančního ředitelství Jana Knížka jsou daňové úniky u pohonných hmot. Ředitelství podle něj podniká ve spolupráci s celní správou a Finančně analytickým útvarem ministerstva financí celorepublikové kontrolní akce.

V rámci těchto akcí daňová správa v případě pohonných hmot od roku 2009 do dneška doměřila na daních celkem 11,6 miliardy korun a podala 46 trestních oznámení. V uvedeném období přitom bylo provedena daňová kontrola 371 subjektů.

V případě legislativy kolem DPH chce Generální finanční ředitelství zavést ve speciálních případech okamžitou vykonatelnost takzvaného zajišťovacího příkazu, kterým se zablokují peníze na účtu daného podniku. "Umožní to včasné zajištění daňového úniku u subjektu v okamžiku, kdy ještě disponuje finančními prostředky. Dnes příkaz platí od data doručení," uvedl Knížek.

Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte také:
Daňové ráje i pekla. Nový žebříček finančních úřadů
Podnikatele čeká přísnější DPH, platit má i odběratel
Krachy firem: Drobní věřitelé oslabí, předběhne je stát

Také celní správě se podle ředitele Sekce pátrání a dohledu Generálního ředitelství cel Miroslava Nováčka daří více odhalovat daňové úniky především v oblasti pohonných hmot, tabákových výrobků a lihu. Například u minerálních olejů celní správa loni zaznamenala únik na daních ve 106 případů za 193 milionů korun, v rámci kterých bylo zadrženo 17,5 milionu litrů těchto látek.

Finančně analytický útvar ministerstva, který je primárně zaměřen na boj proti praní špinavých peněz, se podle jeho šéfa Milana Cícera setkává rovněž s případy daňových úniků. Počet předaných případů podle něj zvýšil ze 135 v roce 2008 na 639 v roce 2010. "Za první čtyři měsíce roku 2011 pak toto číslo činí 448 případů," uvedl Cícer.

 

Právě se děje

Další zprávy