Pozor, končí termín na podání přehledů pro OSVČ

Petr Kučera Petr Kučera
2. 5. 2011 12:48
Pro doplatky se naposledy použijí rozdílná pravidla
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Nejpozději v pondělí 2. května musí osoby samostatně výdělečně činné podat Přehled o příjmech a výdajích za rok 2010. A to jak správě sociálního zabezpečení, tak zdravotní pojišťovně.

Případný doplatek pojistného na sociální pojištění pak stačí zaplatit do osmi dnů po podání tohoto přehledu. V tento den už ale musí mít stát peníze na účtu, nestačí je pouze odeslat.

Naopak doplatek na zdravotní pojištění je nutné zaplatit nejpozději do osmi dnů po podání daňového přiznání - tedy nejpozději tři týdny předtím, než skončí zákonná lhůta pro podání přehledu zdravotní pojišťovně!

A aby to bylo ještě komplikovanější: Oproti sociálnímu pojištění se u doplatku zdravotního nepočítá s termínem, do kdy mělo být daňové přiznání podáno, ale se skutečným dnem jeho podání - kdo jej tedy podal třeba už 7. března, měl by pojišťovně zaplatit už v polovině března.

Zjednodušení přijde pozdě

Parlament před pár dny definitivně schválil návrh, s nímž přišla skupina senátorů ODS. Ten dosavadní složitou úpravu zjednoduší - bohužel ale až od srpna, takže se plně projeví až v příštím roce při podání přehledů za rok 2011.

Podle schválené novely se termíny pro doplatky zdravotního a sociální pojištění sjednotí. Konkrétně se posune dosavadní nelogická lhůta pro doplatek zdravotního pojištění a budou pro ni platit stejná pravidla jako u pojištění sociálního. Doplatek tedy stačí uhradit do osmi dnů po podání přehledu.

Mnohem výraznější zjednodušení daní a odvodů má přinést projekt Jednotného inkasního místa, který chce vláda spustit nejpozději od roku 2014.

Místo tří různých "daňových přiznání" (přehledů) by pak lidé měli vyplňovat jen jediné. Zjednodušit se má také výpočet daňové či odvodové povinnosti, sjednotí se termíny placení a zefektivní komunikace s úředníky. Navíc namísto tří různých kontrol by lidem hrozila jediná. Ušetřit na tom mají poplatníci i stát.

Pokuta až 20 tisíc

Přehled musí podat jen OSVČ, které alespoň část roku 2010 vykonávaly samostatnou výdělečnou činnost a jejichž daňové přiznání nezpracovává daňový poradce.

Pokud přiznání zpracovává daňový poradce a OSVČ tuto skutečnost doloží nejpozději do 2. května správě sociálního zabezpečení nebo zdravotní pojišťovně, posunuje se termín podání přehledu do 1. srpna.

"Jestliže OSVČ nepodá přehled včas nebo vůbec, může jí za to úřad uložit pokutu až 20 tisíc korun, při opětovném nesplnění povinnosti až 100 tisíc," říká Pavel Gejdoš, tiskový mluvčí České správy sociálního zabezpečení. Zdravotní pojišťovny dokonce mohou teoreticky udělit pokutu až 50 tisíc korun.

Za dlužné pojistné se pak v obou případech automaticky platí penále 0,05 % z jeho výše za každý kalendářní den. U zdravotního pojištění se nepředepíše, jestliže v úhrnu nepřesáhne 100 korun za kalendářní rok.

Opět vyšší zálohy

Po podání přehledu za rok 2010 se mění zálohy na pojistné na důchodové pojištění. OSVČ, která vykonává hlavní samostatnou výdělečnou činnost, bude počínaje měsícem podání přehledu za rok 2010 platit pojistné podle výše v něm vypočtené, minimálně však 1807 korun.

V případě vedlejší samostatné výdělečné činnosti činí minimální záloha na sociální pojištění 723 korun, jestliže daňový základ této OSVČ v roce 2010 činila alespoň 56 901 korun (při výkonu činnosti po 12 kalendářních měsíců).

Minimální výše záloh na zdravotní pojištění se už od ledna zvýšila na 1670 korun. Výjimkou jsou osoby, kterým zákon tuto povinnost nestanoví.

 

Právě se děje

Další zprávy