Konec komplikace pro OSVČ, sjednotí se čas na doplatky

Petr Kučera Petr Kučera
27. 4. 2011 20:45
Senátoři souhlasí s jednotným termínem doplatků zdravotního a sociálního pojištění
Přehled o příjmech a výdajích pro ČSSZ
Přehled o příjmech a výdajích pro ČSSZ | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Termíny pro doplatky zdravotního a sociální pojištění se zřejmě sjednotí. Návrh zákona, s nímž přišla skupina senátorů ODS, totiž po poslancích podpořila i většina senátorů. Novela začne platit od srpna.

Změna má pomoci hlavně drobným živnostníkům a dalším osobám samostatně výdělečně činným, kteří si třeba jen přivydělávají k zaměstnání. Odstraní totiž nepatrnou, ale podle navrhovatelů zcela zbytečnou komplikaci. Systém plateb pojistného se tím zpřehlední a zjednoduší.

Podle schválené novely se prodlouží lhůta pro doplatek zdravotního pojištění zhruba o měsíc a začnou pro ni platit stejná pravidla jako dosud pro doplatky sociálního pojištění.

Pro doplatky za rok 2010 se ale ještě nic nezmění. Novela bude účinná až od srpna 2011. Cílem je zabránit tomu, aby v období, kdy je možné zaplatit doplatek za rok 2010, byly v účinnosti dvě rozdílné právní úpravy. Koneckonců dříve by Parlament tuto změnu nestačil při standardním postupu schválit.

Už od ledna 2011 skončila také složitě určená lhůta pro placení daní. Lidé a firmy už je nebudou muset platit dříve, než skončí termín pro podání samotného daňového přiznání. Na druhou stranu opozdilcům hrozí vyšší sankce než dosud (podrobněji zde).

Zbytečně složité

Předpisy týkající se povinných plateb pojistného jsou podle mnoha podnikatelů ukázkou zbytečné a pro laika nesrozumitelné byrokracie.

Dosud platí, že Přehled o příjmech a výdajích (obdoba daňového přiznání za předchozí rok) stačí poslat České správě sociálního zabezpečení i zdravotní pojišťovně do jednoho měsíce ode dne, kdy mělo být podáno daňové přiznání - tedy v zásadě do začátku května.

Případný doplatek pojistného na sociální pojištění pak stačí zaplatit do osmi dnů po podání tohoto přehledu, tedy zjednodušeně řečeno nejpozději do 9. května.

Naopak u zdravotního pojištění platí odlišná úprava - doplatek je potřeba zaplatit do osmi dnů od podání daňového přiznání. A aby to bylo ještě komplikovanější: Oproti sociálnímu pojištění se zde nepočítá s termínem, do kdy mělo být daňové přiznání podáno, ale se skutečným dnem jeho podání - kdo jej tedy podal třeba už 7. března, měl by pojišťovně zaplatit už v polovině března.

Podle senátorů je tato odlišnost zcela zbytečná. "Obě povinnosti si jsou velmi podobné. Doplatky obou druhů pojistného vycházejí z údajů uvedených v Přehledech, jejichž odevzdání je obecně vázáno na podání daňového přiznání," uvádí senátor Petr Pakosta, jeden z navrhovatelů novely.

Bude to ještě jednodušší

Mnohem výraznější zjednodušení daní a odvodů má přinést projekt Jednotného inkasního místa, který chce vláda spustit nejpozději od roku 2014.

Místo tří různých "daňových přiznání" (přehledů) by pak lidé měli vyplňovat jen jediné. Zjednodušit se má také výpočet daňové či odvodové povinnosti, sjednotí se termíny placení a zefektivní komunikace s úředníky. Navíc namísto tří různých kontrol by lidem hrozila jediná. Ušetřit na tom mají poplatníci i stát.

 

Právě se děje

Další zprávy