Nový plán: Živnostníci budou platit míň za televizi

Petr Kučera Petr Kučera
8. 11. 2010 9:00
Návrh ministra Kocourka nás připraví o čtvrt miliardy, varuje Česká televize
Foto: Česká televize

Praha - Úlevu pro živnostníky a další podnikající fyzické osoby (OSVČ) chystá ministerstvo průmyslu a obchodu. Díky zvažované změně by většina drobných podnikatelů ušetřila za koncesionářské poplatky řádově tisíce korun ročně.

Záměr se podle očekávání setká s odporem obou veřejnoprávních médií. Jen Česká televize by podle vlastních odhadů přišla nejméně o 50 milionů korun ročně, v horším případě ale o více než čtvrt miliardy korun.

Návrh je součástí plánu ministra Martina Kocourka (ODS) zrušit ročně alespoň třicet právních předpisů, které přílišnou byrokracií nebo nadbytečnými požadavky omezují malé a střední podnikatele. Příprava konkrétních novel je teprve na začátku, k poslancům se dostanou až během prvního pololetí roku 2011.

Jednou a dost

Podnikatelé dosud musí hradit koncesionářský poplatek za každý přijímač používaný v podnikání nebo v souvislosti a s ním. Vedle klasických televizí a rádií přímo v provozovně, kanceláři nebo "firemním" autě jde třeba také o počítače nebo mobily schopné přijímat televizní či rozhlasové vysílání.

Ministerstvo chce prosadit, aby OSVČ nově platily jen za jednu televizi a jedno rádio nezávisle na jejich skutečném počtu - tedy podle stejného pravidla, jaké nyní platí pro domácnosti.

U právnických osob by se nic nezměnilo, nadále by platily za každý přijímač.

Zneužijí to, bojí se televize

"Ve zvažované úlevě je schovaná past, která by nás mohla přijít velmi draho. Navrhovatelé o její existenci neví, nebo si jí nedostatečně připouštějí," varuje mluvčí České televize Ladislav Šticha.
 
Pokud změna projde, přijde prý Česká televize minimálně o zhruba 50 milionů korun ročně. "Podle expertních odhadů platí koncesionářské poplatky 30 tisíc podnikajících fyzických osob, v průměru mají dvě televize, tedy 60 tisíc. Vypadne-li polovina těchto příjmů, činí to zhruba 50 milionů korun," upřesňuje mluvčí.

Podle České televize však výpadek může ve skutečnosti dosáhnout až o 275 milionů korun ročně. "Obáváme se totiž, že většina právnických osob - například společností s ručením omezeným - převede televize do nájmu nějaké OSVČ," říká Šticha. "Za tuto částku přitom natočíme desítky dramatických děl," dodává.

Koncesionářské poplatky nyní České televizi platí přes 47 tisíc podnikatelů a organizací, celkem vlastní 221 tisíc přijímačů. K více než čtvrtmilionovému výpadku by tedy došlo jen tehdy, pokud zmíněnou "fintu" využijí prakticky všechny právnické osoby a počet placených přijímačů tak klesne jen na 50 tisíc.

Zatímco televizi má v provozovně nebo kanceláři jen část podnikatelů, rádia jsou mnohem rozšířenější. Českému rozhlasu platí koncesionářské poplatky přes 125 tisíc podnikatelů a organizací, celkem vlastní přes 580 tisíc přijímačů. Na druhou stranu je rozhlasový poplatek výrazně levnější než televizní.

Platí se i za nefunkční přístroje

Měsíční výše koncesionářského poplatku činí 135 korun u České televize a 45 korun u Českého rozhlasu.

Platí se za jakékoliv zařízení "technicky způsobilé k individuálně volitelné reprodukci televizního či rozhlasového vysílání" bez ohledu na způsob příjmu. Podle zákona se proto musí platit i za MP3 přehrávač či discman (pokud umožňují poslech rozhlasového vysílání) nebo za autorádio či například televizní kartu v počítači. Výjimkou je takzvaný stream, tedy příjem televizního nebo rozhlasového vysílání po internetu bez použití televizní karty.

Hlavně drobní podnikatelé často kritizují povinnost platit i za takový přijímač, který si upraví k jinému účelu. Poplatky musí hradit i tehdy, jestliže používají obrazovky výhradně k videoprojekcím či dokonce jen ke sledování vnitřního kamerového okruhu (průmyslové televize).

Přísnost České televize poznala už řada živnostníků. Soudní spor například letos prohrála majitelka kavárny v Plzni, která v ní měla vystavený starý nefunkční televizor jako dekoraci. V domě přitom není televizní anténa ani satelitní přijímač. Podobný spor prohrála i provozovatelka bufetu v Hodoníně.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Živnostníci, těšte se. Ubyde papírů a zlevní televize
Změna plánu: Lhůta na doměření daní se zatím nezvýší
Většina firem porušuje zákon. Přispějí státní pokladně?

Za neplacení koncesionářských poplatků hrozí sankce, zákonem zvaná "přirážka". U televizních poplatků činí 10 000 korun, u rozhlasových 5000 korun. Podnikatelé ji platí za každý nepřihlášený přijímač samostatně. Kromě toho samozřejmě musí uhradit i dlužné poplatky a také případné náklady na soud.

Zrušení poplatků vloni neprošlo

Úplné zrušení koncesionářských poplatků pro domácnosti i podnikatele vloni navrhli senátor Richard Svoboda a dnešní europoslanec Edvard Kožušník (oba ODS).

Místo dosavadní "daně", jejíž samotný výběr stojí televizi a rozhlas čtvrt až půl miliardy korun ročně a administrativně zatěžuje i samotné poplatníky, by veřejnoprávní média dostávala peníze přímo ze státního rozpočtu, tedy z daní.

"Česká televize a Český rozhlas nejsou finanční úřad, aby vybíraly daně a posílaly na neplatiče exekutory," vysvětloval Svoboda.

Návrh však nakonec neprošel ani v Senátu - hlasovala pro něj jen ODS a jeden senátor TOP 09. Do Poslanecké sněmovny se tak vůbec nedostal.

 

Právě se děje

Další zprávy