Živnostníci, těšte se. Ubyde papírů a zlevní televize

Petr Kučera Petr Kučera
3. 11. 2010 13:30
Vláda má dalších třicet návrhů, jak snížit zbytečnou byrokracii
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Nižší koncesionářské poplatky za televize a rádia nebo odstranění nadbytečných výkazů a evidencí. To jsou některé z návrhů, které mají hlavně malým a středním podnikatelům ulevit od přílišné byrokracie.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek, do jehož kompetence patří "dohled nad podnikáním", slibuje zrušit alespoň třicet byrokratických omezení ročně a navázat tak na svého předchůdce Martina Římana (oba ODS).

Online deník Aktuálně.cz získal od ministerstva předběžný návrh změn, které mají přijít na řadu v první fázi. Mimo jiné má skončit i vládní nařízení, určující firmám termíny, v nichž musí vymalovat své prostory - jeden z letošních kandidátů na titul Absurdita roku (o výsledcích ankety jsme podrobněji psali zde).

K odstranění nadbytečné zátěže ale zřejmě dojde nejdříve ve druhém čtvrtletí příštího roku. Zatím jde totiž jen o záměry, které ještě ani neprošly připomínkovým řízením. Případné novely zákonů pak bude muset schválit Parlament, zcela určitě tak nestihnou platit už od ledna či února 2011.

Méně papírování a výkazů

Dlouholetým evergreenem, který se tentokrát snad už definitivně stane skutečností, je zavedení pravidla "ať mezi úřady pobíhají dokumenty, nikoliv lidé". V předchozích letech zatím došlo jen k drobným zlepšením.

Nově má stačit, aby změnu různých údajů nahlásil podnikatel jedinému úřadu. Nebude tedy muset sdělovat stejnou věc několika různým institucím. Díky spuštění takzvaných základních registrů totiž dojde i ke sjednocení databází.

Podobně se má zjednodušit také potvrzování bezdlužnosti podle zákona o zaměstnanosti.

Často kritizovaná povinnost posílat výkazy statistickému úřadu by se měla dočkat dalšího omezení. Už dříve došlo ke snížení počtu statistických zjišťování. Nově má skončit i vyplňování speciálních ročních odvětvových výkazů. Stejná data totiž firma uvádí v rozvaze a výsledovce, takže by stačilo poslat tyto dokumenty místo speciálního formuláře.

Na podobné zjednodušení se mohou těšit i hoteliéři, kteří dosud musejí zapisovat zahraniční hosty do dvou různých registrů. Nově má existovat jedna společná evidenční kniha. Je však potřeba změnit zákon o pobytu cizinců.

IČP - změna hned po pár měsících

Teprve od července platí povinnost, kterou zavedla předchozí vláda - označit provozovnu Identifikačním číslem provozovny (podrobněji v tomto článku). Podnikatelům jej postupně přiděluje živnostenský úřad a o tomto kroku je musí "prokazatelně informovat".

"Navrhneme, aby na provozovnách muselo být jen IČO. Díky tomu také výrazně ušetříme na poštovném," říká mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Vlček.

Levnější televize a kopírky

Díky další navrhované změně by mohli ušetřit podnikající fyzické osoby, tedy OSVČ.

Dosud totiž musí hradit televizní a rozhlasový poplatek za každý přijímač, a to jak v provozovně, tak třeba v autě. Nově by podnikatelé platili jen za jednu televizi a jedno rádio nezávisle na jejich skutečném počtu - tedy podle stejného pravidla, jaké nyní platí pro nepodnikatele. U právnických osob se nic nemění.

Skončit má také kritizovaná povinnost, podle níž musí hradit autorské poplatky každý, kdo ve své provozovně pustí hudbu nebo televizi. Podle ministerstva totiž například televize v kadeřnictví není veřejnou produkcí.

Ministr Kocourek chce zrušit také dvojité zpoplatnění téhož - konkrétně povinné placení autorského poplatku jak za kopírku, tak za kopie.

Necháme na firmách, kdy mají malovat

Skončí i povinnost podnikatelů vymalovat své prostory v termínech určených nařízením vlády. Jejím cílem je sice ochrana zdraví zaměstnanců, nicméně byla jednou ze sedmi nominovaných ve finále letošní ankety Absurdita roku.

"Navrhneme zrušit závazné lhůty malování. Každý ví, kdy potřebuje vymalovat," říká Vlček. Ke zrušení stačí v tomto případě jen souhlas vlády.

Obaly a životní prostředí

Řadu dalších kandidátů na zrušení najdeme v zákonech na ochranu životního prostředí. Rezortu teď šéfuje Kocourkův stranický kolega Pavel Drobil.

Za registraci nového obalu se nyní platí 800 korun, dalších 800 korun pak každý rok za jeho evidenci. Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhne zrušit roční evidenční poplatky.

V plánu je také zmírnění zákona o posuzování vlivů na životní prostředí (u projektů, které nedosahují limitních hodnot a u hlubinné těžby černého uhlí do 100 tisíc tun ročně).

Česko už by nemělo mít přísnější pravidla, než určuje Evropská unie. Jde o povinnost, podle níž musí firmy ohlašovat přenosy znečišťujících látek mimo provozovnu. Zmírnit má také povinnost předkládat odborné posudky pro každou sebemenší změnu ve zdroji znečišťování ovzduší.

V opodstatněných případech by také podniky mohly nahradit skutečné měření množství emisí jiným způsobem, konkrétně výpočtem.

Ministerstvo chce omezit také účast občanských sdružení. Ta dosud mohla vstupovat do správních řízení v rámci jednoho projektu v různých úrovních řízení. "Navrhujeme umožnit přístup místně příslušných občanských sdružení v rámci územního řízení, jako je tomu v některých dalších státech EU," upřesňuje Vlček.

Úleva pro dopravce, taxíky a autoškoly

Vozy taxislužby nebo autoškoly musí každý rok na státní technickou kontrolu, a to i když jsou nová. Chystaná změna prodlouží lhůty prohlídek z jednoho na dva roky.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Šikana s insolvenčními návrhy: Firmám se snad uleví
Méně papírování pro živnostníky. Ušetří půl miliardy
Změna: Ani vražda už není překážkou pro start podnikání

Provozovatelé autodopravy musí dosud žádat dopravní úřad jak o stanovisko k vydání koncese, tak zvlášť o potvrzení o finanční způsobilosti. Nově má jít o jedinou žádost.

Technické požadavky a posuzování shody

Přísnější než stanoví Evropská unie už nemá být ani nařízení vlády, stanovující požadavky na vybrané stavební výrobky. Sama EU prý totiž bude tyto požadavky omezovat.

Zjednodušit a zrychlit by mělo posuzování shody autorizovanou osobou podle zákona o technických požadavcích na výrobky.

Všichni, kteří chtějí opravovat nebo montovat přesná měřidla se musejí registrovat. Podle chystané změny zákona o metrologii by se museli registrovat pouze ti, kteří vydávají oficiální certifikaci měřidla.

Přijdou nové povinnosti?

O snížení administrativní zátěže - hlavně malých a středních podniků - se snažily i předchozí vlády. Poslední "balíček" novel začal platit od letošního srpna, podrobný přehled úlev jsme přinesli v tomto článku.

Ředitelka Asociace malých a středních podniků Eva Svobodová však připomíná, že bohužel vznikají také další, tedy nové povinnosti, takže celková úroveň administrativní zátěže se příliš nemění. Zmínila například chystaná měsíční hlášení o zálohách na daň, o nichž poprvé informoval online deník Aktuálně.cz.

"Největším zatěžovatelem firem jsou správa sociálního zabezpečení, Český statistický úřad, zdravotní pojišťovny a finanční úřady," dodává Svobodová.

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Váš podpisový vzor už neuvidí každý, zmizí z rejstříku
Plaťte daně dřív, než je spočítáte. Ta absurdita skončí
Tisíce firemních webů porušují zákon, nejsou kompletní

 

Právě se děje

Další zprávy