Byznys v Česku: Víme, komu hrozí krach a kdo má jistotu

Petr Kučera Petr Kučera
21. 10. 2010 12:40
Podívejte se: Přehled oborů podle rizikovosti podnikání
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Nejstabilnější jsou firmy, které podnikají ve finančních službách, školství, zdravotnictví a energetice. Naopak k nejrizikovějším oborům podnikání v České republice patří zemědělství, zpracovatelský průmysl, obchod a doprava.

Vyplývá to z analýzy zveřejněné Českou kapitálovou informační agenturou. Ta vycházela z metodiky ratingového modelu ČEKIA Stability Rating, jehož cílem je odhadnout riziko úpadku firmy v následujících dvanácti měsících.

"Společnosti v oblasti peněžnictví a pojišťovnictví na práh ekonomické krize vstoupily relativně silné a navíc přísně regulované," říká ředitelka agentury ČEKIA Alena Seoud.

Energetika pak těží ze svého silného postavení, které v některých oblastech připomíná oligopol. "A zdravotnictví a školství jsou služby, jejichž spotřeba se v jakékoliv době jen s obtížemi omezuje, což přispívá k jejich stabilitě," vysvětluje Seoud.

Krachem je podle analýzy ohrožena každá třetí firma podnikající v zemědělství a každá čtvrtá firma ze zpracovatelského průmyslu, obchodu nebo dopravy. V těchto oborech činnosti působí největší počet společností s ratingovým stupněm rizikový (CCC, CC, C) respektive úpadek (D).

"Náš ratingový model zcela nepotvrzuje obavy stavařů, kteří očekávají krach až pětiny stavebních firem. Nicméně trh se již značně pročistil v uplynulém období," dodává Seoud. Ratingovými stupni C nebo D hodnoceno necelých 16 procent společností ve stavebnictví.

Foto: Reuters

 

Právě se děje

Další zprávy