Firmy přijdou o slevu na postižené, prý ji zneužívají

Petr Kučera Petr Kučera
8. 9. 2010 7:45
Další zvýhodnění zůstanou, ujištuje ministerstvo financí
Václav Krása, předseda Národní rady zdravotně postižených
Václav Krása, předseda Národní rady zdravotně postižených | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poloviční sleva na dani z příjmů právnických osob, kterou dosud mohou uplatňovat zaměstnavatelé zdravotně postižených osob, má od příštího roku skončit. V rámci úsporných opatření a první fáze rušení daňových výjimek to navrhuje ministerstvo financí.

"Důvodem je časté zneužívání této slevy," uvádí ministerstvo v návrhu, který již poslalo do vlády po vnějším připomínkovém řízení. Státní rozpočet by si díky tomu měl polepšit zhruba o 200 milionů korun ročně.

Národní rada osob se zdravotním postižením i Asociace zaměstnavatelů zdravotně postižených kritizují zrušení slevy jako nesystémový krok. Podle nich není zrovna tato sleva masově zneužívána. "Snaha ministerstva rušit všechny slevy, kde se objeví jakékoliv zneužití, mi připadá velmi zvláštní," říká Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením

Na 50% slevu dosud mají nárok firmy s alespoň 25 zaměstnanci, pokud mají více než polovinu pracovníků se zdravotním postižením.

Škrty se ale nedotknou dalších z dosavadních podpor pro zaměstnavatele zdravotně postižených. I nadále si budou moci odečíst z daně 18 tisíc korun za každého takového zaměstnance, v případě těžšího postižení 60 tisíc.

Důvodem ke zrušení slev je podle ministerstva financí určitá duplicita dosavadních podpor. Firmy zaměstnávající přes polovinu postižených totiž mají nárok i na podporu podle zákona o zaměstnanosti. Konkrétně jde o příspěvek na mzdové náklady pro tyto zaměstnance.

Konec daňové optimalizace

Finanční úřady prý odhalily mnoho případů, kdy je například účelově vytvářena dceřiná společnost v rámci skupiny. "Na ni jsou pak převáděny výnosy od jiných členů skupiny a zároveň tyto dceřiné společnosti za účelem dosažení slevy na dani zaměstnávají příslušný počet lidí se zdravotním postižením," vysvětluje ministerstvo v důvodové zprávě k návrhu.

Ministerstvo se prý podrobněji zaměřilo na zhruba 40 firem, které uplatnily slevu nad jeden milion korun. "Pouze u malé části nelze považovat uplatňování této slevy za jednání, jehož hlavním účelem je daňová optimalizace," uvádí úřad.

Návrh také připomíná, že na slevu může dosáhnout jen firma, které vznikne povinnost platit daň. Mnoha zaměstnavatelům zdravotně postižených přitom tato povinnost ani nenastane kvůli jejich nižší ziskovosti. Václav Krása z Národní rady osob se zdravotním postižením s tím sice souhlasí, ale nelíbí se mu, že zrušení slevy postihne právě ty firmy, které jsou ziskové.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Nová povinnost pro firmy: měsíční hlášení o daních
Plaťte daně dřív, než je spočítáte. Ta absurdita skončí
Placení DPH u faktur se změní, ručit má i odběratel

"Zrušení slevy na dani považujeme za další dílčí a nesystémový krok, který neřeší podstatu problému, sfoukne chytrákům z dortu smetanu, ale nechá je dál se cpát," říká Karel Rychtář, místopředseda Asociace zaměstnavatelů zdravotně postižených.

"Mluví-li se o zneužívání, netýká se slevy na dani," domnívá se Rychtář. Zaměstnavatelé podle něj využívají spíše nedokonalosti zákona o zaměstnanosti, tedy příspěvku na mzdy a systému náhradního plnění. Často zaměstnávají fiktivně zdravotně postižené nebo takzvaně přeprodávají zboží v rámci náhradního plnění. "Tyto neduhy už čekají na řešení třetím rokem, a nemůže to být řešení polovičaté ani populistické - vyžaduje čas a spoustu práce," dodává Rychtář.

 

Právě se děje

Další zprávy