Šikana s insolvenčními návrhy: Firmám se snad uleví

Petr Kučera Tomáš Fránek, Petr Kučera
28. 8. 2010 13:30
Pospíšil chce, aby novela omezila možnost podávat šikanózní návrhy na insolvenci

Praha - Firmy, které ve skutečnosti nikomu nedluží, by se už neměly dostávat do insolvenčního rejstříku tak snadno jako dosud. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) chce, aby novela zákona omezila možnost podávat takzvané šikanózní návrhy na insolvenci.

"Dojde k zavedení peněžité částky spojené s podáním návrhu, která bude sloužit jako jistina pro případnou náhradu škody, pokud by se návrh ukázal jako bezdůvodný," plánuje Pospíšil zatím bez bližších podrobností i termínů.

"Podobný princip existuje už dnes při podání návrhu na předběžné opatření," připomíná Pospíšil. Novela bude podle něj obsahovat i další změny, zejména správní sankce za neodůvodněné a šikanózní návrhy.

I zdravou firmu to může položit

Vláda tak reaguje na fakt, že kvůli smyšleným dluhům se dostávají do problémů i zdravé firmy. Zejména pro menší společnosti může být takto vzniklá špatná pověst smrtící. Stát pak může přijít nejen o daně a další příjmy od takto zkrachovalé firmy, ale musí vyplácet podporu v nezaměstnanosti za zrušená pracovní místa.

Státu navíc hrozí nebezpečí, že po něm tyto firmy budou chtít nahradit škodu, kterou jim neoprávněné návrhy na insolvenci způsobují.

Deník Aktuálně.cz nedávno podrobně popsal dva případy, jak jednoduché je takové šikanózní insolvenční řízení začít. Jedná se zřejmě o organizovaný a koordinovaný postup.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Nová mafie. Posílá firmy do potíží falešnými fakturami
Šikana, falešné faktury a notáři zákon nemění. Zatím
První oběť firemní šikany zůstane na černé listině

Už samotné podání návrhu na insolvenční řízení je veřejné. Firma je zapsána do insolvenčního rejstříku a řada lidí - včetně některých médií - nerozlišuje, že jde o pouhý (možná neoprávněný) návrh, nikoliv už samotnou insolvenci. Návrh totiž ještě musí posoudit soud a teprve on rozhodne o případném úpadku.

Jakmile se ale firma v rejstříku objeví, začnou se někteří dodavatelé i klienti obávat problémů. Společnost se pak může ocitnout ve skutečných problémech.

"Než soud řízení zastavil, ozvala se nám spousta dodavatelů, kteří měli starost, zda dostojíme závazkům. Tento přístup samozřejmě chápu. Pak se ale našli tací, kteří nám oznámili, že když jsme v insolvenci, přestávají nám platit. To je postoj, který naprosto nechápu," popisuje důsledky zahájení takového insolvenčního řízení generální ředitel Templářských sklepů Čejkovice Pavel Pastorek.

 I v případě, kdy je jasné, že jde o návrh podaný například na základě falešné faktury, se může rozhodování soudu vléct několik měsíců.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Plaťte daně dřív, než je spočítáte. Ta absurdita skončí
I šéf má právo na soukromí. Jeho podpis bude tajný
Změna: Ani vražda už není překážkou pro start podnikání
 

Právě se děje

Další zprávy