Změna: Ani vražda už není překážkou pro start podnikání

Petr Kučera Petr Kučera
15. 8. 2010 22:10
Živnostenský zákon zmírnil pravidlo pro bezúhonnost, reagoval na Ústavní soud

Praha - Lidé, kteří byli v minulosti odsouzeni pro úmyslný trestný čin, si mohou od srpna založit živnost mnohem snadněji než dříve. Změna živnostenského zákona, kterou poslanci schválili ještě před volbami, reaguje na loňské rozhodnutí Ústavního soudu.

Takzvaná bezúhonnost sice i nadále zůstává jednou ze základních podmínek pro získání živnostenského oprávnění, novela ale zmírnila pravidla pro její posuzování.

Od srpna je překážkou pro živnostenské podnikání pouze trestný čin spáchaný v souvislosti s podnikáním nebo předmětem podnikání, či přesněji pravomocné odsouzení.

Rvačka už nevadí. Ani vražda ne

Až do srpna platilo, že živnostenské oprávnění nemůže získat zájemce, který byl pravomocně odsouzen za (jakýkoliv) trestný čin spáchaný úmyslně. Podmínka platí i v průběhu podnikání - živnostenský úřad tedy musí zrušit oprávnění lidem, kteří byli odsouzeni.

To prakticky znemožňovalo založení či další provozování živnosti nejen lidem, kteří v minulosti vraždili nebo znásilňovali, ale také pachatelům mnohem méně závažných trestných činů. Typicky těm, kteří byli odsouzeni na jeden rok podmíněně kvůli rvačce nebo nedovolené výrobě či držení drog.

Právě na fakt, že například spáchání trestného činu rvačky by nemělo být překážkou pro výkon řemeslných živností podkovářství, řeznictví, truhlářství či pekařství, upozornil vloni Ústavní soud.

Ústavní soudci proto vloni zrušili příslušné omezující ustanovení. Podle soudců bylo nepřiměřené a v rozporu s Listinou základních práv a svobod, podle níž každý zásah do základních práv (tedy i práva podnikat) musí být důvodný a respektovat specifika konkrétního případu.

Ústavní soud však zrušil jen ustanovení zákona, platné do poloviny roku 2008. Právě na něj si totiž navrhovatel stěžoval. Soudci tak nemohli zrušit prakticky stejné omezující ustanovení, které obsahoval živnostenský zákon po významné novele od července 2008. Sporné omezení tak v zákoně zůstalo a platilo, i když případný další stěžovatel by u Ústavního soudu zřejmě uspěl.

Teprve od letošního srpna tedy omezení zmírnilo. Nově tak platí, že překážkou pro živnostenské podnikání je pouze pravomocné odsouzení pro trestný čin spáchaný úmyslně, jestliže byl spáchán v souvislosti s podnikáním nebo s předmětem podnikání. "Živnostenský úřad musí tuto odmínku posuzovat nejen při samotném začátku podnikání, ale také v jeho průběhu," připomíná Kamil Blažek z advokátní kanceláře Kinstellar.

Novinka nicméně pomůže i pachatelům nejzávažnějších trestných činů. "Ano, také osoba pravomocně odsouzena za vraždu je nyní pro účely živnostenského zákona bezúhonná, pokud vražda nebyla spáchána v souvislosti s podnikáním nebo s předmětem podnikání," potvrzuje Blažek. Podle něj ale nejde o zásadní novinku, protože v praxi už pravidla zmírnilo právě loňské rozhodnutí Ústavního soudu.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Nová povinnost pro živnostníky: Už víte, co je to IČP?
Placení DPH u faktur se změní, ručit má i odběratel
Živnostníci, těšte se. Tohle všechno chystá nová vláda

Stejně jako do roku 2000

Zajímavá je také historie sporného omezení. Do zákona, kde zůstalo až do letošní novely, se dostalo v roce 2000. Předtím platilo podobné volnější ustanovení jako nyní (vedle pachatelů trestných činů souvisejících s předmětem podnikání však zmiňovalo také obavy z možného opakování trestné činnosti podnikatele).

Zpřísněním zákona před deseti lety přitom poslanci chtěli skoncovat s "příliš subjektivním hodnocením bezúhonnosti", které do té doby záviselo prakticky jen na živnostenských úřadech. Novela z roku 2000 tak měla upřesnit dosud nedostatečná a nejednoznačná kritéria (vztah trestného činu k předmětu podnikání nebo obavy z jeho opakování).

Od letošního srpna se tedy posuzování bezúhonnosti opět vrací k pracovníkům živnostenských úřadů.

O dalších srpnových novinkách v živnostenském zákoně jsme podrobněji psali v tomto článku.

 

Právě se děje

Další zprávy