Živnostníci, těšte se. Tohle všechno chystá nová vláda

Petr Kučera Petr Kučera
5. 8. 2010 8:40
Jednodušší daně, volnější zákoník práce, méně korupce, ale i přísnější kontroly
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Méně byrokracie, pružnější pracovní trh, zjednodušení daní, efektivnější úřady či boj s korupcí. Programové prohlášení nové vlády slibuje podnikatelům mnoho příjemných změn.

Koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných přitom vychází z jednoduché rovnice - když se bude dařit zaměstnavatelům, vzniknou mimo jiné další pracovní místa (nebo jich alespoň tolik nezanikne), takže prospěch z toho mají i zaměstnanci.

Snad jediné výraznější zhoršení oproti dřívějšímu stavu se týká nemocenské. Zaměstnavatelé ji budou lidem platit místo státu o týden déle než dosud (formou náhrady mzdy), aniž by jim přitom podle původního plánu klesly odvody. A osoby samostatně výdělečně činné (OVSČ) zůstanou bez nemocenské tři týdny místo dvou, i když si pojištění platí.

Připravili jsme přehled chystaných změn se zaměřením hlavně na živnostníky, další OSVČ či malé a střední podniky.

Daně se prý nezvýší

ODS i TOP 09 se zatím snaží držet předvolebních slibů, že nebudou zvyšovat daně z příjmů fyzických ani právnických osob. Pouze Věci veřejné plánovaly nahradit rovnou daň progresivní (byť ne v takové výši jako ČSSD), mírně chtěly zvýšit i firemní daně.

Vláda však chce od roku 2012 "narovnat" dosavadní rovnou daň z příjmů fyzických osob, jejíž sazba je pro lidi s nadprůměrnými příjmy degresivní.

Takzvané stropy na sociální a zdravotní pojištění zůstanou zatím na šestinásobku průměrné měsíční mzdy, kam je zvýšil Janotův úsporný balíček (ze čtyřnásobku). Nicméně od října 2011 zřejmě klesnou na trojnásobek průměrné mzdy - jako reakce na verdikt Ústavního soudu ohledně důchodů, podle něhož lidé s vyššími příjmy platí neúměrně vysoké sociální pojištění v poměru k následné výši penze.

Měnit by se neměly ani výdajové paušály. I nadále si tak podnikatelé budou moci odečíst z daní poměrně vysoké procento výdajů, aniž by museli prokazovat jejich skutečné použití a vést složitou evidenci. Koalice tím chce podpořit lidi, kteří se rozhodli živit sami a nespoléhat na státní podporu nebo výhody zaměstnaneckého poměru.

Výjimkou je opětovné snížení paušálu z nynějších 60 % na předchozích 40 % u svobodných povolání, které schválila ještě předchozí sněmovna v rámci úsporného balíčku.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Daňových kontrol je čím dál méně. Ale lépe míří na cíl
Máte pirátský software? Berňák vám může zvýšit daň
Nová povinnost pro firmy? Daňové přiznání jedině online

Téměř jisté je zvýšení DPH, ačkoliv o něm vláda v programovém prohlášení nehovoří. Politici připouštějí, že k mírnému růstu snížené sazby (zřejmě z deseti na 11 nebo 12 procent) by mohlo dojít už pro rok 2011, o rok později pak - kvůli financování důchodové reformy - i k jejímu výraznějšímu přiblížení základní sazbě.

Jednotné inkasní místo

Nepříliš jasno zůstává kolem možného zvýšení odvodů na pojistné. V programovém prohlášení sice vláda hovoří o „sjednocení základů jednotlivých veřejných odvodů", zároveň však slibuje, že tím nezvýší celkovou odvodovou zátěž OSVČ. Jednou z možností je tedy návrat ke stavu před rokem 2008, kdy si OSVČ mohly odečítat zaplacené pojistné z daňového základu.

Sjednocení základů chystá vláda přinejmenším kvůli jedné ze svých priorit - zjednodušení daňového systému. Kromě odbourání různých výjimek má dojít hlavně ke zjednodušení daňových přiznání.

Podnikající fyzické osoby by nejpozději od roku 2014 mohly místo tří různých "daňových přiznání" vyplňovat jen jediné. Zjednodušil by se také výpočet, sjednotily termíny pro placení a zefektivnila komunikace s úředníky.

Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte také:
Daň plaťte dřív, než ji spočítáte. Absurdní novinka
Placení DPH u faktur se změní, ručit má i odběratel
Podnikatelé napsali vládě, co chtějí. Vyšší DPH nevadí

Dosud lidé posílají klasické přiznání finančnímu úřadu a následně pak samostatné "přehledy" zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení. Liší se nejen formuláře, ale také vyměřovací základy (způsob výpočtu daně), okruh plátců či termíny splatnosti.

Nově má vzniknout jednotné inkasní místo, kam by lidé poslali jen jediné přiznání a současně by komunikovali pouze s jediným úředníkem namísto dosavadních tří. Navíc namísto tří různých kontrol by lidem hrozila jediná. Ušetřit mají poplatníci a především stát.

Finanční úřad poradí. Za peníze

Koalice chce navázat i na předchozí kroky Topolánkova kabinetu, který od letošního roku dal daňovým poplatníkům silnější zbraně pro případnou obranu vůči finančním úřadům. Daňová správa musí nově povinně zdůvodňovat svá rozhodnutí a odvolání poplatníka má odkladný účinek (v obou případech však nadále existují výjimky). Podrobnosti o novinkách jsme přinesli v tomto článku.

Už od ledna 2011 začne platit zcela nový daňový řád, který nahradí dosavadní zákon o správě daní a poplatků. Kromě více "klientského přístupu" úřadů má být také jednodušší a přehlednější než ten dosavadní. Poslanci jej schválili podle návrhu ministra financí Miroslava Kalouska ještě v době Topolánkovy vlády.

Podnikatelé by se také mohli dočkat dlouho požadované všeobecné editační povinnosti. Vybraní úředníci by nově měli povinnost podávat závazný výklad určité nejasnosti v zákoně či postupu v konkrétní situaci. Dosud to je možné jen v několika málo výslovně stanovených případech.

Rada od úřadu by neměla nahrazovat činnost daňových poradců, ale poskytnout podnikatelům jistotu například v situaci, kdy jim zákon není jasný nebo kdy se liší postoj úředníků v různých regionech. Za tato závazná stanoviska by stát vybíral poplatek, podle dřívějších plánů mělo jít o pět nebo deset tisíc korun.

Amnestie možná, přísnější kontroly určitě

Úplně pohřbena není ani případná daňová amnestie, kterou předchozí ministr Janota odmítl. Vláda chce přinejmenším "zpracovat analýzu jejího dopadu na rozpočtové příjmy s využitím zkušeností ze zemí, které ji provedly".

Kvůli krizi lze však čekat i přísnější daňové kontroly, zejména ve větších nebo problematičtějších firmách. Ministerstvo financí dokonce nedávno varovalo i uživatele nelegálního softwaru, že kromě jiných sankcí mohou mít problémy také v daňové oblasti.

Možnost zpětného vyměření daně se prodlouží ze současných tří na pět let.

Zákoník práce: Pružnější pracovní trh

Dalším splněným přáním většiny podnikatelů má být pružnější pracovní trh. Firmy by se pak už nemusely bát přijímat zaměstnance jen proto, že je později - například při nedostatku zakázek - kvůli přísnému zákoníku práce prakticky nemohou propustit.

Okruh výpovědních důvodů ani délka výpovědní doba se sice zřejmě nezmění, dojde však k uvolnění limitů u smluv na dobu určitou a dohod o provedení práce.

Zatímco dosud jsou smlouvy na dobu určitou omezeny maximálně na dva roky, nově by mělo jít o pět let nebo i neomezenou dobu.

Limit pro dohody o provedení práce se zvýší ze 150 na 300 hodin ročně. Současně však má zesílit kontrola, zda jde skutečně o jednorázovou činnost.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Změny v práci: Nižší odstupné, delší zkušební doba
Osm tisíc jako minimální mzda? Může být i dvojnásobná
Velký přehled: Kolik skutečně vydělávají lidé v Česku

Vláda chce také zjednodušit konta pracovní doby. Nerovnoměrné rozvržení pracovní doby (podle momentálního stavu zakázek) má být pružnější než dosud.

Odstupné má být nově vypláceno podle délky odpracovaných let u stejného zaměstnavatele. Kdo je u firmy méně než jeden rok, získá jen jednoměsíční odstupné. Kdo do dvou let, získá dvouměsíční. Teprve kdo je u stejné firmy déle než dva roky, získá tři měsíční platy jako dosud.

Zkušební doba se zřejmě prodlouží až na šest měsíců, ale pouze pokud se na tom firma a zaměstnanec dohodnou. Jinak zůstane maximálně tříměsíční podle zákona. Smluvní volnost má být posílena i v dalších oblastech.

Zákoník práce má být postupně "vyčištěn" od nesrozumitelných a zbytečně komplikovaných ustanovení tak, aby se v něm orientoval i průměrný středoškolák. Mnohem snadněji než dosud by například mohl zjistit, která ustanovení jsou závazná a která si lze dohodnout odlišně. (Více v rozhovoru s ministrem Jaromírem Drábkem.)

Stop zakázkám pro anonymní firmy

Jedním z hlavních bodů boje proti korupci má být zákaz účasti anonymních akciových společností ve veřejných zakázkách.

Zadavatelé zakázek i vítězné firmy se už nebudou moci odvolávat na obchodní tajemství. Veřejná má být nejen smlouva, ale také celý "životopis zakázek" od zadávací dokumentace až po závěrečné vyúčtování. U velkých zakázek budou členové výběrových komisí zvoleni losem.

Vláda sníží limit pro povinné vypsání veřejných zakázek ze dvou na jeden milion (respektive na tři miliony u stavebních zakázek). Stát chce ušetřit také efektivnějšími centrálními nákupy.

Koalice současně slibuje, že "zamezí omezujícím kvalifikačním požadavkům" pro uchazeče. Chce tak zlepšit dosavadní stav, kdy zadavatelé zakázek mnohdy zbytečně stanoví taková kritéria, že je splní nejvýše pár firem.

DPH, splatnost faktur a úlevy

Podnikatelé se dočkají i úlevy prosazované Hospodářskou komorou - nebudou muset platit daň z přidané hodnoty za zboží a služby dodané firmám, které jim za ně do určité doby nezaplatily. Současně však má za nezaplacenou DPH ručit - za stanovených podmínek - kromě dodavatele také odběratel (podrobněji zde).

Stát chce firmám vyjít vstříc také ve splatnosti faktur. Veřejná správa má jít příkladem a skončit s neúměrným prodlužováním splatnosti nebo opožděným placením. Stát, kraje i obce by měly platit maximálně do 30 dnů (s výjimkou čerpání z evropských fondů, kde nelze dobu splatnosti na národní úrovni změnit).

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Nová povinnost pro živnostníky: Už víte, co je to IČP?
Hledá se Absurdita roku. Pište, co vám komplikuje život
Naštval vás živnostník? Konečně mu to můžete vrátit

Začne také platit pravidlo, že úředník nesmí od žadatele požadovat potvrzení od jiného úředníka veřejné správy (s tím počítá projekt základních registrů veřejné správy, jehož příprava začala už za Topolánkovy vlády).

Firma, která vytvoří částečný úvazek pro rodiče s dětmi do šesti let, zdravotně postižené nebo pro pečující o handicapované, získá slevu na pojistném 7200 korun ročně. Původně strany zvažovaly takovou podporu i na pracovní místa pro nezaměstnané, absolventy či pracovníky starší 55 let, a to nejen pro zkrácené úvazky.

Druhou stranou mince je přísnější boj s prací na černo. Kontroly nelegálního zaměstnávání mají být důslednější a ověřovat stav přímo v terénu.

Další novinka má pomoci všem, kdo se odváží "postavit na vlastní nohy". Jestliže někdo začne podnikat jako živnostník, nepřijde o podporu v nezaměstnanosti v obvyklé délce.

Jednodušší má být i ukončení živnosti. Úřady nebudou od fyzické osoby požadovat další doklady či potvrzení. Končící živnostník nebude muset platit daň z příjmu z faktur, které jsou více než čtyři roky po splatnosti.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Podnikatelům ubude byrokracie, prý ušetří půl miliardy
Byrokracie na soudech: Dokaž, že ses právě podepsal
Firmy ušetří za pozvánky na valnou hromadu v denících

Koalice také plánuje zrušení silniční daně pro osobní automobily. Na druhou stranu chce rozšířit mýtné pro nákladní vozy i na silnice nižších tříd. Záměr nicméně zmínila pouze v koaliční smlouvě, nikoliv v pozdějším programovém prohlášení.

Nemoc přijde dráž

Oproti původním plánům Topolánkovy vlády neklesne výše odvodů na nemocenské pojištění zaměstnavatelů. Naopak: Zaměstnavatelé budou zaměstnancům platit nemocenskou místo státu o týden déle než dosud (formou náhrady mzdy), tedy až do 21. dne pracovní neschopnosti.

To mimo jiné znamená, že osoby samostatně výdělečně činné (OVSČ) zůstanou bez nemocenské tři týdny místo dvou, i když si pojištění dobrovolně platí.

Změna má platit po tři roky, pak se mají pravidla vrátit ke stavu z roku 2010. Vláda zatím neurčitě slibuje, že "zváží opatření, která sníží dopady na malé podnikatele s méně než 10 zaměstnanci".

 

Právě se děje

Další zprávy