Do datové schránky už může psát každý. Zájem je malý

Petr Kučera Petr Kučera
1. 7. 2010 15:50
Výměna zpráv mezi běžnými uživateli už není omezena jen na faktury

Praha - Od 1. července mohou všichni uživatelé datových schránek odesílat zprávy už bez omezení obsahu. Dosud takto mohli posílat pouze faktury a obdobné výzvy k zaplacení.

O tuto doplňkovou službu s názvem Poštovní datová zpráva, kterou Česká pošta v omezené verzi nabízí od letošního 1. ledna, je zatím minimální zájem.

"Ke konci prvního pololetí se k odesílání poštovních datových zpráv registrovalo přes 400 zákazníků, celkem odeslali zhruba 570 zpráv," odpověděla na dotaz online deníku Aktuálně.cz mluvčí České pošty Marta Selicharová.

Příjem Poštovních datových zpráv mělo do konce června aktivováno necelých osm tisíc uživatelů datových schránek.

Posílání faktury i jiné zprávy přes datové schránky přijde na zhruba 15 korun bez DPH - je tedy sice levnější než doporučený dopis, ale dražší než běžný dopis. Odesílatelé navíc musí platit měsíční paušál od 20 do 50 korun podle počtu odeslaných zpráv. Oproti klasickému mailu je však výhodou tohoto způsobu posílání faktur jistota, že adresátovi skutečně došla.

Ostrý provoz datových schránek začal 1. listopadu loňského roku. Má zrychlit a zjednodušit doručování zejména mezi úřady navzájem a mezi úřady a firmami. Pro úřady a právnické osoby je jejich používání povinné, pro fyzické osoby (včetně podnikatelů) dobrovolné.

"Prostřednictvím informačního systému datových schránek bylo dosud odesláno přes 15,2 milionu datových zpráv," říká Selicharová. Aktivováno je přes 387 tisíc datových schránek, z toho 355 tisíc připadá na právnické osoby, zejména firmy. Podle informací Aktuálně.cz jich však ke konci prvního čtvrtletí byla skutečně využívána necelá polovina, novější údaje zatím nejsou k dispozici.

Čtěte také:
Téměř polovinu datových schránek zatím nikdo nevybírá
Nová povinnost pro firmy? Daňové přiznání jedině online
Obří soutěže na základní registry znají dalšího vítěze

Jaké jsou vaše zkušenosti s datovou schránkou a úřady obecně? Zajímají nás vaše názory. Reagujte v diskuzi pod článkem nebo napište přímo autorovi.

 

Právě se děje

Další zprávy