Placení DPH u faktur se změní, ručit má i odběratel

Petr Kučera Petr Kučera
22. 9. 2010 22:42
Na poctivé podnikatele prý čeká úleva, na nepoctivé přísnější postup
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Vláda ve středu večer schválila novelu zákona o dani z přidané hodnoty, která podnikatelům umožní, aby nemuseli platit DPH za zboží a služby dodané firmám, které jim za ně nezaplatily.

Na druhou stranu chce stát více bojovat proti souvisejícím daňovým únikům. Chce proto uzákonit, aby za nezaplacenou DPH ručil - za stanovených podmínek - kromě dodavatele také odběratel.

Pokud novelu včas schválí také Poslanecká sněmovna a Senát, bude účinná od ledna 2011.

Platit DPH z nezaplacené faktury? Chystá se úleva

První změnou má být možnost opravy výše daně u pohledávek za dlužníky v insolvenci. "Dosud takové ustanovení v českém systému daně z přidané hodnoty chybělo, a to především z obavy před jeho možným zneužitím," řekl letos na jaře tehdejší náměstek ministra financí Peter Chrenko, který před pár dny odešel do soukromého sektoru.

Ve spolupráci s Hospodářskou komorou chce ministerstvo tuto možnost zavést zatím pro omezený okruh pohledávek. "V případě pozitivního vyhodnocení  změn jsme pak připraveni vést diskusi o dalším možném rozšíření," dodal Chrenko..

Iniciativa Hospodářské komory reagovala na nárůst počtu firem, které se nacházejí v konkurzním řízení, a tudíž nejsou schopny dostát svým závazkům vůči věřitelům.

"Řada dodavatelů není schopna vymoci pohledávky v plné výši, navíc zákon dodavatelům nařizuje přiznat DPH v okamžiku uskutečnění zdanitelného plnění bez ohledu na to, zda pohledávka bude řádně vypořádána," řekl už vloni prezident komory Petr Kužel. Tato povinnost se podle něj negativně projevuje na cash-flow dosud životaschopných podniků.

Obdobná úprava platí podle šéfa komory ve více než deseti členských státech Evropské unie, například v Německu či Rakousku. Za prospěšný považuje návrh i Martin Diviš, odborník na DPH z poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers. "Česká republika umožňuje speciální režim odpisu nedobytných pohledávek u daně z příjmu, ale nikoli vrácení DPH," připomíná.

Úleva v placení DPH by podle něj chránila podniky před nutností platit daň u již uskutečněných, ale neuhrazených plnění z vlastních finančních prostředků. "Ze zkušenosti našich klientů víme, že podniky po této možnosti dlouhodobě volají. Je to zvlášť důležité pro malé společnosti, které vždy nemusí mít k dispozici dostatečné finanční prostředky. Je-li režim vhodně upraven v zákoně, jeho zavedení nemusí mít pro stát negativní dopad," říká Diviš.

Společná odpovědnost

Na druhé straně má novela posílit možností finančních úřadů s cílem omezit daňové úniky u DPH.

"Jedním z těchto opatření je zavedení společné a nerozdílné odpovědnosti, respektive ručení odběratele za daň z přidané hodnoty, která nebyla záměrně odvedena jeho dodavatelem a odběratel s tím byl srozuměn nebo se na tomto jednání přímo podílel," upřesňuje Chrenko.

Dalším nástrojem v boji proti daňovým podvodům má být rozšíření okruhu zboží a služeb, u kterých je povinnost přiznání a zaplacení daně přenesena na pořizovatele.

"V současné době je tento režim uplatňován u dodání zlata, nově je navrhován i pro obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů, na poskytnutí stavebních a montážních prací a pro dodání šrotu a odpadu, včetně jeho zpracování," vysvětlil Chrenko.

Návrh novely počítá také se zavedením daného režimu pro dodání benzinu nebo nafty, ale za podmínky, že do doby jeho konečného schválení bude České republice povolena výjimka EU pro jeho uplatnění.

"Cílem není zkomplikovat podnikání, ale umožnit efektivní postih těch, kteří svým jednáním znemožňují  řádný výběr DPH a své finanční výhody z toho plynoucí využívají pro narušení tržních podmínek. Tato opatření jsou v různě modifikovaných úpravách využívána i v dalších státech Evropské unie," zdůraznil Chrenko.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Nová povinnost pro firmy: měsíční hlášení o daních
Šikana s insolvenčními návrhy: Firmám se snad uleví
I šéf má právo na soukromí. Jeho podpis bude tajný
 

Právě se děje

Další zprávy