Podnikatelé: Chceme rychlé reformy a konec korupce

Petr Kučera Petr Kučera
30. 5. 2010 16:25
Nejde jen o dluhy, ale také o efektivnější úřady a omezení korupce

Praha - Výsledky voleb jsou z pohledu zaměstnavatelů ohromnou šancí pro Českou republiku. "Předpokladem k tomu, aby strany zúročily své volební výsledky, jsou tedy rychlé reformní kroky," říká prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl.

Podle svazu je nutné zastavit zadlužování a sestavit státní rozpočet sestavit tak, aby deficit do dvou let klesl pod tři procenta HDP.

Dalším nezbytným krokem je zásadní obrat v přístupu k problematice korupce. "Podnikatelé očekávají, že úspěšné strany zastaví korupční jednání v této zemi. Pokud politici nezmění společenské prostředí tak, aby věci fungovaly i bez provizí, ztratí kredit a pocítí to již v podzimních volbách," domnívá se Míl.

Nezapomeňte na zefektivnění úřadů

"Občané i firmy stále ještě negativně pociťuje dopady globální recese. Přesto se voliči rozhodli podpořit pravicové strany, které jim neslibovaly zvyšování jejich životního standardu, nýbrž jim nabídly řešení klíčových problémů země," vyzdvihuje šéf Svazu průmyslu a dopravy.

Svaz už v dubnu v předvolební výzvě připomněl, že mezi priority pro zlepšení podnikatelského prostředí patří i zefektivnění státní a veřejné správy.

Zásadním krokem je také důchodové reformy a schválení občanského zákoníku. "Bez těchto změn se společnost nemůže měnit," říká Míl.

Velcí tuzemští zaměstnavatelé považují za podstatné i zrušení řady daňových výjimek, nicméně nutné je zvýhodnit oblast vědy, výzkumu a vzdělávání.

V oblasti zahraniční politiky pak zaměstnavatelé vidí jako jasnou prioritu nastavení dlouhodobé vize našeho státu. "Jde jak o podporu exportu a investic ve světě, tak zejména o výraznější obhajobu našich zájmů v rámci Evropské unie," říká Míl.

Daňové ráje budou lákat dál

Také podle společnosti Trust Services, která poskytuje služby v mezinárodním daňovém plánování, je vítězství středopravé koalice pozitivním signálem pro podnikatelskou sféru, protože umožní zabránit prosazení levicových slibů, které mohly výrazně devalvovat podnikatelské prostředí.

Firma nicméně věří, že o svůj byznys - daňovou optimalizaci formou přesunu sídla do zahraničí - nepřijde. "Počet těchto podnikatelů se bude nadále zvyšovat, i když ne tak dramatickým způsobem, jako kdyby vyhrála levice," očekává manažer Trust Services Vítězslav Hruška.

Přesun sídla do zahraničí bude pro firmy nadále atraktivní nejenn díky výhodnější daňové soustavě, ale také díky úrovni podnikatelského prostředí, stálosti zákonů, jasné legislativě a vymahatelnosti práva. "Je to pro ně zajímavější než sázka na národní hrdost," domnívá se Hruška.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Čtvrtina firem plánuje propouštění, sedmina sníží mzdy
Hledá se Absurdita roku. Pište, co vám komplikuje život
Máte pirátský software? Berňák vám může zvýšit daň
 

Právě se děje

Další zprávy